Figyelem! Ha van otthon ilyen papírpénze azonnal adja le, nagy pénzt adnak érte! Ott lapulhat a te zsebedben is!

Figyelem! Ha van otthon ilyen papírpénze azonnal adja le, nagy pénzt adnak érte! Ott lapulhat a te zsebedben is!

Míg klasszikus értelemben a pénzgyűjtés sokkal inkább a régi korok pénzeire irányult, azért ma már a kifejezetten modern pénzek iránt is van kereslet. Nem egyszerű azonban a zavarosban halászni. Sokszor ugyanis igen nehéz eldönteni, egy érmének vagy egy papírpénznek mekkora is a valós értéke. Természetesen ez igen sok tényezőtől függ, sokak szerint viszont, amiért fizetnek x összeget, az annyit biztosan ér.

(Friss híreink)
Ez igaz, a kérdés csak az, hogy az illető, aki megvásárolt valamit ezen a bizonyos x áron, azt tovább tudja-e valaha is adni, akár profittal, vagy akár csak úgy is, hogy a pénzénél maradjon? És ez a nagy bökkenő, a régebbi, a numizmatikában szakmai/gyűjtői konszenzuson alapuló értékek ugyanis állandók, sőt az évek elteltével a legtöbb esetben véleményezhetően még nőnek is. Ugyanaz viszont egyáltalán nem mondható el egyes, modern pénzeket érintő gyűjtésekről. Úgyhogy ezzel mindenkinek számolnia kell, ha pénzgyűjtésre adja a fejét.

Tényleg minden átverés?
Nem feltétlenül! Az viszont tény, hogy a különböző internetes oldalak, akár „numizmatikus” szájtok is hemzsegnek olyan hirdetésektől, amik tömegével, alig több mint 20 éves, forgalmi (!) papírpénzeket is hirdetnek. Teszik mindezt ráadásul horrorisztikus áron. Ennek egyik eklatáns példája többek között a millenniumi, azaz 2000-es évben kiadott, akkor új 1000 forintos, aminek darabjáért ma akár 40 ezer (!) forintot is elkérnek (találtunk ilyen hirdetést).

Egyszeri ünnepi támogatás karácsony előtt családoknak, egyedülállóknak, időseknek, rászorulóknak! >>

A kérdés persze az, hogy ér-e ennyit? Lehet, hogy valakinek igen, de megvásárolni inkább csak olyan ember/gyűjtő vásárolja, akinek valamilyen különleges helyet foglal el a szívében ez a széria, mert korszakos numizmatikai értéke igencsak véleményes a mértékadó szakértők szerint. Egyfelől forgalmi pénzről van szó, tehát temérdek darabot nyomtak belőle, igaz olyan szempontból régi, hogy azóta már bőven új 1000 forintosa van az ország, ám numizmatikai értelemben 20 év semmi, gyakorlatilag annyira rövid idő, mint egy szempillantás.

Ha az ember rákeres erre a bizonyos papírpénzre, rengeteg hirdetéssel találkozik. Ténykérdés, hogy ennyire sokat tényleg csak azokért a darabokért kérnek, amik makulátlan állapotban vészelték át az elmúlt 23 évet. Viszont nagyon sokan próbálkoznak 2-3, akár 5 ezer forintot kicsiholni olyan ezresekből, amiken látszik, jócskán használták őket. Ezeknek még ez a nyomott értéke is igencsak megkérdőjelezhető, úgyhogy óvatosan az esetleges vásárlásokkal.
error: Content is protected !!