Site icon Hitel fórum – családi pénzügyek

Fantasztikus bejelentés!!! Rászorulóknak adják ingyen az üresen álló önkormányzati lakásokat >>>

Fantasztikus bejelentés!!! Rászorulóknak adják ingyen az üresen álló önkormányzati lakásokat >>>

Csaknem 4 ezer önkormányzati lakás áll üresen a fővárosban – majdnem kétszer annyi, mint 7 évvel ezelőtt. Pedig egy 2017-es felmérés szerint hatszoros a túljelentkezés a bérlakásokra. A kihasználatlanság oka a legtöbb esetben a lakások leromlott minősége.

Kőbánya egyik önkormányzati tömbjében élő, négy gyermekes családnak előbb-utóbb mennie kell a bérlakásából, az önkormányzat ugyanis – a ház állapota miatt – szanálásra ítélte az épületet. A kőbányai önkormányzatnak – a 24.hu-hoz eljuttatott adatok szerint – 468 lakása áll üresen, a szomszédos 8. kerületnek pedig csaknem a duplája. Józsefváros a portálnak azt válaszolta, az üres lakásaik háromnegyede használhatatlan állapotban van.

„A fideszes önkormányzatok láthatóan meg akarnak szabadulni a szegény polgároktól, ahelyett, hogy lehetőséget biztosítanának nekik, inkább elűzik őket a kerületből az által, hogy ezeket a lakásokat inkább veszendőbe hagyják, csak ne adják oda a szegény embereknek” – nyilatkozta Híradónknak Karácsony Gergely. A kétszáz üres önkormányzati lakással rendelkező Zugló polgármestere azt ígéri: a néhány tucat, még felújítható állapotú lakását még a ciklus végéig rendbe teszi, és a rászorulóknak adja az önkormányzat.

Az önkormányzat lakásait teljes egészében hasznosító 13. kerület folyamatosan épít olcsó bérű, új lakásokat is, évente pedig 400 millió forintot költ a lakásállomány felújítására. A kerületi közszolgáltató vezetője azt mondja: mindezt részben az önkormányzati tulajdonú üzlethelyiségek hasznosításából finanszírozzák.

„Az ebből befolyó bérleti díjak, amely másfél milliárd forintos éves összeget jelent csak a helyiségek esetében, plusz a lakásokból befolyó bérleti díjak – ezek teremtik meg a feltételét annak, hogy folyamatosan minőségileg megújítsuk ezeket a lakásokat”

– mondta a XIII. kerületi közszolgáltató vezérigazgatója, Palatka Lívia.

A Habitat for Humanity ügyvezetője szerint főleg a kormányzati szándék hiányzik, mert hiába megy sok kormányzati pénz a lakásépítésekre, ha az állam inkább a saját tulajdonú lakás megszerzését támogatja.

„Emellett van egy viszonylag nagy számú, olyan magánbérleti piac, ahol az árak teljesen elrugaszkodnak. Azt gondoljuk, hogy a szociális bérlakás rendszer olyan emberek számára lenne fontos, aki nem engedheti meg a saját lakást, nem képes megfizetni a piaci árakat” – fogalmazott Szegfalvi Zsolt, a Habitat for Humanity ügyvezető igazgatója.

A fővárosi közgyűlés szerdán arról döntött, hogy Budapest 20, józsefvárosi lakást újít fel uniós és állami forrásokból, hogy egy szociális program keretében segítséget adjon munkaképes, jövedelemmel rendelkező hajléktalan emberek számára.

Exit mobile version