Fundamentások figyelem!!! ITT a jó hír!!! Ez lesz a lakástakarék helyett, több pénzt kapnak a családok otthonteremtésre >>>

Fundamentások figyelem!!! ITT a jó hír!!! Ez lesz a lakástakarék helyett, több pénzt kapnak a családok otthonteremtésre >>>

Ahogy korábban írtuk megszűnik a lakáskassza támogatás, és ez jön helyette!!!

Jön a Nok, a nemzeti otthonteremtési közösség!!!

A KÖZÖSSÉG LÉTREHOZÁSÁNAK CÉLJA

Az új, hosszú távú előtakarékossági forma célja

  • a saját erőből történő otthonteremtés lehetőségeinek bővítése,
  • az újonnan épült lakóingatlanok vásárlásának és a közösségi előtakarékosság elősegítése.

A közösség segítségével megvalósítható ingatlanvásárlás nem hitel folyósítását jelenti, hanem a tagok által 10-15 éves időszak alatt befizetett összegekből az ingatlanvásárlásokhoz még hiányzó – tagsági szerződés szerint – összeg megelőlegezését a sorsolás, vagy licit útján kiválasztott tagok számára.

A befizetett összeg felhasználása:
A NOK keretein belül csak új lakóingatlan vásárolható.
A tagság hosszú távú, 10-15 éves kötelezettséget jelent.
Az új lakóingatlan tagsági szerződésben meghatározott értéke 10 és 40 millió forint között lehet. Ez az összeg, amennyiben megbízható szervezővel köt szerződése, kiegészülhet állami támogatással, melynek mértéke a befizetések 30%-a, de legfeljebb havi 25 ezer forint.
Ha a szerződés értékénél drágább ingatlant szeretne vásárolni, a különbözetet egy összegben, az ingatlan vásárlásakor más forrásból kell biztosítania. Amennyiben a szerződőtt összegből nem tud új építésű ingatlant vásárolni, a hiányzó összeget úgy kell előteremtenie, hogy mellette a közösség működésének időtartama alatt, a szerződésben vállalt fizetési kötelezettségeit is teljesítenie kell.
A régi lakása egyedi megállapodás szerint beszámíttatható a szervezővel.
 
A befizetések és az állami támogatás összege: 
A rendszeres előtakarékossági összegen felül regisztrációs díjat és rendszeres szervezési díjat kell fizetni.
A havi fizetési kötelezettség a futamidőtől (10-15év) és a szerződőtt összegtől (10-40 millió forint) függ. Például ha egy 10 millió forint értékű új ingatlan megvásárlására köt szerződést 15 évre, akkor 15 éven keresztül közel 56 ezer forintot + általános forgalmi adóval növelt szervezési díjat kell minden hónapban befizetnie. A havonta fizetendő összeg 10 éves, 10 millió forint értékű ingtalanra szóló szerződés esetén közel 85 ezer forint + szervezési díj. Lakáshoz jutása előtt a szervező döntése alapján fedezeti életbiztosítás fizetési kötelezettsége keletkezhet, lakáshoz jutása után élet- és lakásbiztosítást is köteles fizetni a közösség működésének ideje alatt.
Állami támogatás akkor járhat, ha a szervező megbízható szervezőnek minősül. A támogatás mértéke a befizetések 30 százaléka, de legfeljebb 25 ezer forint lehet havonta. Ahhoz, hogy a támogatást maximálisan kihasználja, évente 1 millió forintos előtakarékossági befizetést kell teljesítenie, amelyhez havi közel 85 ezer forintot + általános forgalmi adóval növelt szervezési díjat kell befizetnie.
Az állami támogatást egy összegben – az adásvételi szerződés megkötésének időpontját követő 45 napon belül – a közösség javára fizeti a központi költségvetés. A közösség az állami támogatás összegét az adásvételi szerződés alapján a tag által megvásárolni kívánt ingatlan eladójának utalja át.
A befizetett összeg nem kamatozik, ugyanakkor a közösség a megelőlegezett összeg után kamatot, költséget nem számít fel. 
A befizetett összegre nem vonatkozik védelem. Ennek megfelelően nincs sem az OBA, sem más garanciaalap részéről helytállási kötelezettség.
Az ingatlanhoz jutás időpontja:
Nagyrészt a véletlenen (sorsoláson), illetve a licit keretében teljesített rendkívüli befizetések mértékén múlik, hogy melyik tag juthat hamarabb új lakóingatlanhoz a közösség működésére meghatározott 10-15 éve alatt. A kiválasztásban való részvétel feltétele, hogy a tag előtakarékossági befizetésének legalább 20%-át teljesítse. Fontos: minél hamarabb befizeti a szerződéses összeg 20%-át, Ön annál hamarabb lesz jogosult a kiválasztásra. Ha Ön csak a havi részleteket tudja befizetni, csak később lesz esélye a kiválasztásra.

 

error: Content is protected !!