Erre készülhetünk Hétfőtől: Szigorítások, változások, árak stb … Ez vár ránk 2023-ban!

Az elmúlt év megtanított minket arra, milyen az, amikor szinte már követni sem lehet az áremelkedést, napról napra drágult minden, az alapélelmiszerektől a szolgáltatásokon át a kényelmünket biztosító energia áráig.

Az új évben sem lesz nagy változás, legalábbis felfelé. A Bank360 összeállítása alapján megmutatjuk, mi, honnan fogja még a tavalyinál keményebben megcsapolni 2023-ban a pénztárcánkat, bankszámlánkat!


Mindent megesz az infláció

Általános, kiugró béremelés nem lesz, ennél is rosszabb, hogy vége a törlesztési moratóriumnak, 2023-tól hatalmas szigorral hajtják be a bankok a szintén egyre drágább hiteleket. Bár a bruttó minimálbér 232 000, a garantált bérminimum pedig 296 400 forintra nő, ami 16, illetve 14 százalékos emelkedést jelent a 2022-eshez képest, a változatlanul növekedő infláció miatt annak is örülni kell, ha az emelt bér vásárlóértéke egy helyben marad. Ez sincs kőbe vésve, mert ha a legrosszabb jóslatok szerinti 25 százalék feletti romlást is elérjük, akkor az emelt bérekkel is sokkal drágább lesz 2023, mint 2022. A kormány határozata szerint nő a gyed, a gyod, a diplomás gyed, az álláskeresési járadék és a táppénz összege, így ezzel egymillió polgár járhat jól idén.
Marad a gázár

A decemberben meghirdetett tarifák szerint április végéig nem változik a lakossági áram és földgáz ára. Marad a kedvezményes árú mennyiség és annak az ára is. A nemzetközi tőzsdei gázár már a háború előtti szinten van, és ha ez így marad, akkor akár árcsökkentés is indokolt lehet majd az átlagfogyasztás feletti piaci tarifáknál. Az autópályadíjak viszont emelkednek, a tíznapos matrica 44, a havi 71 százalékkal.Hiteldrágulás

2023-ban megismerkedhetünk egy új fogalommal: hitelinfláció. Január elsejétől 37 százalékra nő a személyi kölcsönöknél a maximum teljes hiteldíj mutató, hitelkártyáknál ez 52 százalékos is lehet. Ezzel szemben megmarad a jelzáloghitelek kamatstopja, vagyis a törlesztőrészletek nem emelkedhetnek, ez a vállalkozási és a diákhitelekre is érvényes.

A tavalyi év utolsó napjaiban jelentek meg a Magyar Közlönyben az állami családtámogatásokkal kapcsolatos döntések. A babaváró hitel és a falusi csok még két évig marad, változatlan feltételekkel. A babaváró hitel legalább egy gyermek vállalása esetén 10 millió forint kamatmentes kölcsönt jelent, több gyermek vállalásával pedig a felvett összeg egy részét vagy akár a teljeset is átvállalja az állam, ezzel a hiteltartozás támogatássá válik.
A falusi csokkal a meghatározott kistelepüléseken 10 millió forint állami támogatáshoz lehet jutni ingatlanvásárlás és ingatlanbővítés, -korszerűsítés esetén. A települések listája csökkent, 2023-ban 2631 faluban lehet igénybe venni a támogatást.

A nagycsaládos autóvásárlási kedvezmény és az otthonfelújítási támogatás viszont 2023-ban már nem újult meg. Ha egy igénylő 2022. december 31-ig megkapta az engedélyt, akkor azzal idén is élhet, de új igényléseket már nem fogadnak be.


Adómentesség az anyáknak

2023-tól tovább bővül azoknak a köre, akik mentességet kapnak a személyi jövedelemadó kötelezettsége alól. A 25 év alattiak és a négy- vagy többgyermekes anyák után azok a 30 év alatti nők is megkapják ezt a kedvezményt, akik gyermeket vállalnak, örökbefogadás esetén is jár a könnyítés.
A diákhitel teljes tartozását elengedik azoknak a 30 év alatti nőknek, akik gyermeket szülnek a diploma megszerzése után két évvel. Ha valaki kifut ebből az időből, akkor is lehetősége van a hitel egy részének vagy akár az egészének az elengedésére. Kapcsolódó cikkünk >>>

 

error: Content is protected !!