Elronthatatlan bejgli receptem: Az eddigi legjobb recept, nem repedt, nagyon szép és finom lett!
Elronthatatlan bejgli receptem: Az eddigi legjobb recept, nem repedt, nagyon szép és finom lett!A díszes karácsonyfa mellől nem hiányozhat a vacsora sztárja, a bejgli sem, hiszen nemcsak vendégváró, hanem tradicionális hozzávalója is az ünnepnek.
Mákos, diós bejgli
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 25 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 4 dkg élesztő
- 2 tojássárgája
- 1 dl tej
- 1 citrom reszelt héja
- tejföl
Hozzávalók a töltelékhez:
- 60 dkg darált mák vagy dió
- 1 tojás
- cukor
- vaníliás cukor
- reszelt citromhéj
- tej
Az élesztőt langyos-cukros tejben keleszd meg, a vajat a liszttel morzsold el. A liszt közepébe készíts mélyedést, öntsd bele a megkelt élesztőt, a tojássárgájákat, a citromhéjat, a cukrot, és annyi tejföllel dolgozd össze, hogy kelttészta-keménységű tésztát kapj. A tésztát dolgozd simára, akkor jó, ha hólyagos, és elválik az edény falától. Ebből a mennyiségből három rúd bejgli készíthető.
A tésztát egy óráig keleszd, majd oszd három részre, és lisztezett deszkán nyújtsd ki. A mákot vagy diót keverd össze a cukorral, a citromhéjjal, a vaníliás cukorral, a mazsolával és csak annyi tejjel, hogy a töltelék morzsalékos legyen. A tésztát tekerd fel, kend meg tojással, és vajazott, lisztezett tepsire rakd rá. Fél óráig keleszd, újra kend meg tojással, és mérsékelten forró sütőben süsd szép pirosra