Előrejelzés: A szakértők szerint nagyon hideg télre számíthatunk, és ez még nem minden! VESZÉLYES IDŐJÁRÁSI JELENSÉG IS JÖN >>>

Előrejelzés: A szakértők szerint nagyon hideg télre számíthatunk, és ez még nem minden!

VESZÉLYES IDŐJÁRÁSI JELENSÉG IS JÖN >>>

A szakértők hetven százalék az esély rá, hogy visszatér az év végén az El Niño légköri jelenség, mely 2016-2017-ben okozott zord telet – írja a Life.hu.n

Zord telet hozhat az El Nino

Pintér Ferenc szerint a 2016/17-es zord telet okozó El Nino jelenség idei visszatérésére 70% esélytláűtnak a szakértők. Ha a melegedésre hatással lévő passzát szélrendszert befolyásoló jelenség az ősz folyamán beindul, rendkívüli télre számíthatunk.

Mi is az el Nino?

Az El Niño (ejtsd: [el ninyo], ’a gyermek Jézus-Krisztusra utalva’) egy természetes éghajlati jelenség, ami a tengervíz áramlásával van összefüggésben és ciklikusan jelentkezik. Karácsony tájékán kezdődik és 9-12 hónapig tart.

A Csendes-óceáni térség Egyenlítő közeli területe karácsony táján erősen felmelegszik. Perui és ecuadori tengeri halászok figyeltek fel elsőnek a jelenségre a 19. század végén.[1] Hatására aszályos, száraz időszak lép fel Afrikában és Ausztráliában, a Karib-tengeren és az Egyesült Államok nyugati partján pedig óriási esőzéseket okozhat. Az El Niño előszezont általában az átlagosnál kevésbé aktív Atlanti-óceáni hurrikán szezon is jellemzi.

Ellentéte a normálisnál hidegebb tengerfelszínt jelentő La Niña, mely a Csendes-óceán trópusi területeinek középső és keleti részén fordul elő.

 

error: Content is protected !!