Élelmiszerhiány: Beütött a hiány a magyar boltokban, üresek a polcok!

Sok helyen nem lehet kapni a hatósági áras tejet, több helyről üres polcokról érkeztek felvételek, vidéki vásárlók is erről panaszkodtak kedden. A Tej Terméktanács szerint a nagy kereslet lehet a hiány oka, mert az árstopos tejből már 70 százalékkal többet adtak el, mint tavaly – hangzott el az RTL Híradóban.
Üresen álló raklapot látni egy vidéki város boltjában, a hatósági áras, 2,8%-os tartós tej fogyott el, de se itt, se más boltban nem talált belőle az RTL egyik nézője, de ugyanezt tapasztalni Budapesten, és Békéscsabán se jobb a helyzet. Ez utóbbi városban azt tapasztalni, hogy csak 300-400 forintos tejek vannak a boltokban, 2,8-as nincsen, pedig az csak 209 forint lenne. A Baranya megyei Diósviszló kis boltjában is csak a drágábbat találják meg a vásárlók. A helyi bolt tulajdonosa, Balogh-Gál Erika szerint a nagykereskedőknél nincs belőle, a multiknál pedig ők is csak üres polcokat találnak.
Pedig amikor a kormány januárban több alapvető élelmiszer mellett a tavaly októberi áron rögzítette a 2,8%-os UHT tej árát, azt is előírta, hogy ugyanannyit kell belőle tartani, mint korábban. A Tej Terméktanács szerint rendelnek is, mert a hazai gyártók augusztus végéig már hetven százalékkal több ilyen tejet adtak el, mint tavaly.

Elképzelhető, hogy a vásárlói igények olyan magasak, hogy időnként logisztikai fennakadások lehetnek. Egyértelműen az látszik, hogy óriási az igény a fogyasztók részéről, és az is látszódik, hogy ez a tejkategória kannibalizálja más fogyasztói folyadéktej kategóriák eladásait

– fogalmazott Harcz Zoltán, a terméktanács ügyvezető igazgatója.
Azaz a drágább tejekből jóval kevesebb fogy. A KSH adatai szerint egy év alatt közel 55 százalékkal nőtt a tejtermékek ára. Az árstopos, 2,8%-os artós tej átlagára augusztusban 281 forint volt, a pasztőrözött 2,8%-os tejért viszont átlagosan már 414 forintot kell fizetni. Élelmiszer árak változása >>>

error: Content is protected !!