Dupla családi pótlék: NEM CSAK BETEG GYERMEK UTÁN ADJÁK!! ITT VANNAK A FELTÉTELEK és a pontos összegek!

Dupla családi pótlék: NEM CSAK BETEG GYERMEK UTÁN ADJÁK!! ITT VANNAK A FELTÉTELEK és a pontos összegek!

ÍGY KAPHAT A CSALÁD valóban DUPLA, azaz KÉTSZERES ÖSSZEGŰ CSALÁDI PÓTLÉKOT MINDEN HÓNAPBAN! NEM CSAK BETEG GYERMEK UTÁN ADJÁK!! ITT VANNAK A FELTÉTELEK és a pontos összegek!

Kik igényelhetik, kiknek jár?

Az emelt szintű családi pótlékot ugyanazok igényelhetik meg, mint a standard családi pótlékot: azaz a szülő, a nevelőszülő, a szülő házastársa, a gyám, az örökbefogadó szülő, a hivatásos nevelőszülő, az a személy, akinél ideiglenes hatállyal került elhelyezésre a gyermek, a gyámügyi törvény alapján, a személy, aki már elindította az örökbefogadási eljárást, a gyermekotthon vezetője, és a szociális intézmény vezetője. Emelt szintű családi pótlékot a tartósan beteg, vagy súlyos fogyatékkal élő, illetve 1500 gramm súly alatt született újszülött után igényelhetnek.
Az emelt szintű családi pótlék az alap családi pótlékhoz hasonlóan a gyermek születésétől lehet igénybe venni. Ez dupla összegű is lehet!

Az ellátás összege:

tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő család esetén 23.300 Ft
tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket egyedülállóként nevelő személy esetében 25.900 Ft
18. életévét betöltött tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos személy esetén 20.300 Ft. A tartósan beteg, illetőleg súlyosan fogyatékos gyermek után magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak a betegség fennállásig, illetőleg a gyermek 18. életévének betöltéséig.
(Normál esetben :
1 gyermekes család: 12.200.-
1 gyermeket nevelő egyedülálló szülő: 13.700.-
A 18 évesnél idősebb személy abban az esetben jogosult a magasabb összegű családi pótlékra, ha a tizennyolcadik életévének a betöltése előtt munkaképességét legalább 67%-ban elvesztette, legalább 50%-os mértékű egészségkárosodást szenvedett, vagy akinek egészségi állapota a rehabilitációs hatóság minősítése alapján a tizennyolcadik életévének a betöltése előtt sem haladja meg az 50%-os mértéket, és ez az állapot legalább egy éve tart, vagy előreláthatólag legalább egy évig fennáll. Tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos az a 18 évesnél äatalabb gyermek, aki az 5/2003. (II.19.) ESZCSM rendeletben meghatározott betegsége, illetve fogyatékossága miatt állandó vagy fokozott felügyeletre, gondozásra szorul.
A betegségek között találjuk pl. a sokakat érintő asztmát, illetve egyes ételallergiákat is. A gyermek kezelése során a házi gyermekorvos illetve a gyermeket ellátó szakorvos hívja fel a szülő ágyelmét a magasabb összegű családi pótlék igénylésének lehetőségére.
Magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségek listája
A magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségek és fogyatékosságok A) 1. Anyagcsere- és endokrinbetegségek 1. Phenylketonuria és egyéb enzimbetegségek (laboratóriumilag igazolt, különleges diétát igénylő esetek, pl. laktózérzékenység). 2. Cukorbetegség (diabetes mellitus). 3. Egyéb súlyos endokrin- és anyagcserebetegségek.
A) 2. Anyagcsere és gasztroenterológiai betegségek 1. Coeliákia 2. Dermatitis herpetiformis Duhring, lineáris IgA dermatózis 3. Mucoviscidosis 4. Krónikus gyulladásos bélbetegségek (M. Crohn, colitis ulcerosa) 5. Gastroesophagealis reflux betegség, amely intraoesophagealis pH-méréssel és endoscopos vizsgálattal egyaránt igazolt, valamint 6 hónapnál hosszabb gyógyszeres kezelést igényel 6. Egyéb súlyos gasztroenterológiai betegségek (pl. terheléssel igazolt táplálékfehérje-allergia, mely 2 éves kor felett is fennáll)
E) Haematológiai kórképek1. A vérzés, alvadás, valamint a vérsejtek képzésének és pusztulásának súlyos, krónikus zavarai.2. Csontvelőátültetés.Restitutio ad integrum gyógyulás esetén a gyógyszeres kezelés befejezésétől számított 5 évig, egyéb esetekben 18 éves korig.
F) Rosszindulatú daganatok, illetve leukémiákRosszindulatú betegség esetén a kezelés időtartamára, és az azt követő 5 évig. Tartós szövődmény vagy károsodás esetén 18 éves korig.
G) Pulmonológiai kórképek1. A gyermekkori aszthma bronchiale krónikus formái, ha a beteg preventív, folyamatos gyulladáscsökkentő terápiára és/vagy rendszeres szakgondozásra szorul.2. Krónikus, tartósan jelentős mértékű, csökkent légzésfunkcióval járó obstruktív és/vagy restriktív pulmonológiai elváltozások, továbbá hörgőtükrözéssel, és/vagy képalkotó eljárásokkal igazolt, a légzőrendszer funkcióját befolyásoló légúti fejlődési rendellenességek, anatómiai eltérések, immotilis cilia szindroma.3. Hét éven aluliaknál súlyos, ismételt obstruktív légzészavarral járó kórképek, melyek gyakori kórházi kezelést igényelnek és a recidivák veszélye miatt a gyermek közösségbe nem adható.
H) Neurológiai betegségek1. Gyermekközösségben elhelyezhető, de gyakori epilepsziás rohamok, magatartási zavar miatt gyakran hosszabb otthoni megfigyelést, pihenést igénylő epilepsziás betegek, akik felügyelete, ápolása miatt a családtagok kénytelenek a munkájuktól távol maradni.2. Gyógyszerrel részben beállítható epilepsziások, akiknek havonta átlagosan legalább egy rohamuk van.3. Progresszív degeneratív (neurometabolikus) folyamatok.4. Incontinenciát okozó meningo-myelocele.5. A központi és perifériás ideg- és izomrendszer recidiváló, súlyos betegségei, melyek maradványtünetekkel gyógyulnak, illetve csak remissioba kerülnek (pl. Sclerosis multiplex, polyneuritis, polymyositis).6. Trauma, sérülés következtében elvesztett beszédképesség: aphasia, dysphasia.
L) Mozgásszervi fogyatékosságok1. Egy végtag vagy egy jelentős szegmentjének hiánya. Veleszületett vagy szerzett végtaganomáliák, ha tartós funkciózavarral járnak.2. A központi idegrendszer sérüléseire visszavezethető súlyos mozgászavarok, bénulások.3. A gerincoszlop és a mellkas deformitása, amely erősen károsítja a támasztó és mozgató funkciókat vagy légzési, illetve keringési zavart okoz, amely miatt a betegség különleges gyógykezelést igényel, ha műtét (műtét után 1 évig) vagy éjjel-nappal fűző viselése szükséges (a viselés ideje alatt).4. Achondroplasia.5. Aki a mozgásszervi fogyatékossága következtében korának megfelelő önálló életvitelre képtelen, szükséges helyzetváltoztatásaihoz segítségre van szüksége, állandó terápiára és orvosi gondozásra szorul, ellátása a szülő részéről fokozott gondozást igényel.
M) Értelmi fogyatékosság1. A súlyos halmozottan fogyatékosok (BNO kód F73).2. Középsúlyos fokban fogyatékosok (BNO kód F71-F72).Akiknek IQ pontja 20-49 között határozható meg, olyan teszttel, amelynek átlaga 100-nál van, és standard deviációja 15.
N) Pervazív fejlődési zavarok1. Autizmus2. Mutizmus
O) Pszichiátriai betegségekElmebetegség és súlyos magatartási zavar, melynek okán a gyermek közösséget, nevelési és oktatási intézményt – ide nem értve a speciális közösség, illetve nevelési és oktatási intézmény esetét – önmaga és a közösség veszélyeztetése miatt nem látogathat.
P) Többszörös és összetett betegségekTöbbszörös és összetett betegségek, melyek együttesen felelnek meg a rendeletben meghatározott feltételeknek.
Q) Neonatológiai utóképek1. 1500 gramm születési súly alatt 3 éves korig különös betegség nélkül.2. A központi vagy perifériás idegrendszer perinatálisan, illetve újszülöttkorban elszenvedett súlyos, maradványtünetekkel gyógyult károsodásai.3. Bronchopulmonális dysplasia.

► KÉRJÜK OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!

error: Content is protected !!