Csok / szocpol külföldi munkaviszony esetén – csok külföldön dolgozónak!

Csok / szocpol külföldi munkaviszony esetén – csok külföldön dolgozónak!

Igényelhetsz-e CSOK-ot, ha külföldön vagy biztosított?

Elviekben igen, gyakorlatilag szinte LEHETETLEN! csok-szocpol-kulfoldi-munkaviszony-eseten

Alapesetben, ha külföldön dolgozol, és ott rendelkezel biztosítási jogviszonnyal, akkor az OEP nem tudja kiadni a TB jogviszony igazolást. Akkor sem, ha itthon fizeted az egészségügyi hozzájárulást (7 050 forint).

Az OEP a magyarországi TB jogviszonyt igazolhatja le. A külföldi társadalombiztosítási jogviszonyról az illetékes külföldi hatóság ad igazolást.

A többszörösen módosított jogszabály úgy rendelkezik, hogy a külföldi biztosítási jogviszony is elfogadható. Igen ám, DE az igénylés pillanatában magyarországi TB- jogviszonynak kell fennállnia, mert a CSOK igényléshez OEP igazolást kell vinni. Vagyis, akár egyetlen nap is elegendő (az igazolás igénylésének napja) ahhoz, hogy megkaphasd ezt az igazolást, ha egyébként a megelőző 179 napot a külföldi hatóság leigazolja neked.

Azért azt mindenki beláthatja, hogy ez nem kifejezetten életszerű.

Akkor lehet ezzel érdemben foglalkozni, amennyiben egyébként is tervezitek a hazaköltözést és ezzel együtt itthon vállaltok munkát. Már csak az azért is, mert a CSOK igénylés kapcsán vállalnotok kell, hogy a támogatással megvásárolt lakásba beköltöztök és ezt lakcímkártyával is bizonyítanotok kell.

error: Content is protected !!