CSALÁDI PÓTLÉKOSOK FIGYELEM! Ha bankszámlára kapja a családi pótlékot, akkor ez a KÖZLEMÉNY Fontos ÖNNEK! A Híradóban figyelmeztetik a lakosságot! >>>

CSALÁDI PÓTLÉKOSOK FIGYELEM! Ha bankszámlára kapja a családi pótlékot, akkor ez a KÖZLEMÉNY Fontos ÖNNEK! A Híradóban figyelmeztetik a lakosságot! >>>

Nagy változások lesznek idén a bankolásban >>>

Lehetővé válik például az azonnali utalás, és júliustól csökken majd a lakossági számlák illetékterhe. Fontos: amellett, hogy a bankfióknak értesítenie kell az ügyfeleket a változásról, nekünk kell kezdeményezni az esetleges új számlacsomag igénylését.

„Ez egy háromszereplős játék, ahol az állam, mint az illeték kivetője jelenik meg, a bankok, mint az illeték alanyai, és az ügyfelek, mint a bankok ügyfelei” – mondta Bunna Gyula pénzforgalmi szakértő, a Kossuth Rádió Napközben című műsorában. Az illetékcsökkentésben és annak végleges kivezetésében két dolog is közrejátszott: az egyik a banki szektor tulajdonosi összetétele, a másik pedig a bankszektor hitelezési politikához való hozzáállása.

Mint mondta, az ügyfelek bankonként eltérően fogják érzékelni az illetékterhek változását.
Véleménye szerint a bankok oldaláról komoly referenciagörbét láthatunk majd a tekintetben, hogy mely tranzakciótípusokat preferálják. A nemzetközi trendek alapján a digitális fizetések és az azonnali fizetések lesznek a preferáltabb tranzakciótípusok itthon is – magyarázta.

Tájékoztatnak a bankok, de érdeklődjünk is

A fogyasztóvédelmi szabályok szerint a bankoknak kötelességük az ügyfeleiket informálni, kétféleképpen. A minimum az – bármilyen változtatásról is beszélünk –, hogy a kondíciós listákat elérhetővé kell tenni, akár a honlapon, akár a bankfiókokban, bármelyik ügyfél számára a tájékozódást biztosítani kell. A másik, hogy a bankoknak kezdeményezniük kell a kommunikációt az ügyfelek felé, vagyis, ha egy számlacsomag megszűnik, változtatásra kerül, kivonásra kerül, akkor a bankoknak kommunikációs kötelezettségeiknek eleget kell tenniük – tette hozzá Bunna Gyula.

Amennyiben a változások miatt változtatni szeretnénk számlacsomagunkon, ezt megtehetjük. A tranzakciós illeték csökkenése vagy megszűnése azt jelenti a bankok számára, hogy csökken a költségbázisuk, ami mozgásteret ad nekik arra, hogy az ügyfélárazásban valamilyen formában érvényesítsék – összegezte a szakértő.

Csökkenő illeték, azonnali utalás

Július 1-től lehetőség lesz arra, hogy azonnali utalást hajtsunk végre. Jelenleg négy órába telik az, hogy egyik számlaszámról a másik számlaszámra átkerüljön egy utalt összeg – mondta Hajtó Krisztián, az OVB tanácsadó vállalat vezető pénzügyi tanácsadója.

Az illetékterhek csökkenni fognak vagy teljesen megszűnnek, 532 milliárd forint bevétele volt a magyar bankrendszernek a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint az átutalásokból befolyó tranzakciós díjakból, nagy részük, nagyjából 40 százalék, illeték volt, ezek fognak most csökkenni – magyarázták a Kossuth Rádióban.

Hajtó Krisztián elmondta, január elejétől a húszezer forint alatti utalásoknál már teljesen megszüntették az utalást terhelő illetéket, illetve 150 ezer forintig két készpénzfelvétel is ingyenes. Fontos lépések ezek, mert a bankszámlaválasztásnál a befolyó jövedelem rendkívül fontos szempont volt, hiszen ez alapján döntötték el, mennyi jóváírás várható, akinek magas jövedelme volt, kedvezőbb bankszámlacsomagot választhatott, sokszor a legolcsóbban tudott bankolni, míg akinek alacsonyabb jövedelme volt, magasabb költségekkel kellett számolnia – tájékoztatott Hajtó.

Figyelmeztetett: a bankszámlacsomag kiválasztásakor érdemes végiggondolni, mennyi pénzt utalunk és hányszor egy hónapban, mennyi készpénzt veszünk fel és hányszor egy hónapban. Ez alapján ki lehet számolni azt, mennyi a saját költségünk. Hozzáfűzte, július elsejétől érdemes bankunkat megkeresni, és akár új számlacsomagot megválasztani.

error: Content is protected !!