Családi adókedvezmény és szja visszatérítés összege 2023: bejelentették a pontos összegeket!

Családi adókedvezmény és szja visszatérítés összege 2023: bejelentették a pontos összegeket!

Családi adókedvezmény 2023 – 2023. január 1-től adóba átszámítva 10 ezer forinttal emelkedett a családi kedvezmény a tartósan beteg, vagy súlyosan fogyatékos személynek minősülő kedvezményezett eltartott után.
2023-tól a tartósan beteg, vagy súlyosan fogyatékos személynek minősülő kedvezményezett eltartott után a családi kedvezmény havonta 66 670 forinttal magasabb összegben vehető igénybe, így az említett gyermekek után az eddigi kedvezmény összege adóba átszámítva 10 ezer forinttal emelkedett.
Tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos személy az, aki tizennyolc évesnél fiatalabb, és a külön jogszabályban meghatározott betegsége, illetve fogyatékossága miatt állandó vagy fokozott felügyeletre, gondozásra szorul, aki tizennyolc évesnél idősebb, és a tizennyolcadik életévének betöltése előtt munkaképességét legalább 67%-ban elvesztette, legalább 50%-os mértékű egészségkárosodást szenvedett, vagy akinek egészségi állapota a rehabilitációs hatóság minősítése alapján a tizennyolcadik életévének betöltése előtt sem haladja meg az 50%-os mértéket, és ez az állapot legalább egy éve tart, vagy előreláthatólag legalább egy évig fennáll.
Például egy anya két kiskorú gyermeket nevel, akik közül az egyik súlyosan fogyatékos. A családi kedvezmény havi összege 333 330 forint, mert a gyermekek után járó havi 2 x 133 330 forint családi kedvezmény a beteg gyermek után további 66 670 forinttal emelkedik.
Az emelt összegű családi kedvezmény érvényesítését, a családi kedvezményről szóló adóelőleg-nyilatkozaton kell kérni a munkáltatótól, rendszeres bevételt juttató kifizetőtől – írta a nav.gov.hu.

Szja visszatérítés 2023 – Orbán Viktor bejelentette mire számíthatnak a családok!

Olyan mint tavaly szja pénz visszatérítés idén valószínű nem lesz, de gondolt a kormány a családokra is:

A kormány úgy döntött, hogy tovább bővíti a családi adórendszert. Nem kell személyi jövedelemadót (szja) fizetniük azoknak a harminc év alatti nőknek, akik gyermeket vállalnak – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára szerdán.
Rendhagyó Kormányinfó keretében értékelte a 2022-es esztendőt Orbán Viktor miniszterelnök december 21-én délelőtt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár társaságában. A miniszterelnök pontokba szedve elemezte az évet.
Az egyik ilyen pontként a munkaalapú gazdaság fenntartását emelte ki a magyar kormányfő. Harmincéves csúcson van a foglalkoztatás – ismertette a miniszterelnök –, az emberek több mint hetven százaléka dolgozik. Csökkentették a költségvetési hiányt úgy, hogy visszaadták a 13. havi nyugdíjat, a családok adójának tekintélyes részét, valamint a 25 év alattiak adómentességét is bevezették. Orbán Viktor akkor arról beszélt, hogy terveik szerint a fiataloknak 25 éves korig járó adómentességet a gyermekeket vállaló nőknél harminc évre tervezik felemelni.
A kormány szerdán úgy döntött, hogy tovább bővíti a családi adórendszert. Hornung Ágnes bejelentése értelmébennem kell személyi jövedelemadót (szja) fizetniük azoknak a harminc év alatti nőknek, akik gyermeket vállalnak.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a kormány közösségi oldalára feltöltött videóban közölte: az adómentességről szóló kormányrendeletet hamarosan ki is hirdetik.


Mint minden más családtámogatásnál, a kormánynak ebben az esetben is kettős a célja. Amellett hogy ösztönzik a gyermekvállalást, azt is szeretnék, hogy több pénz maradjon a gyermekes családoknál – emelte ki.

Az szja-mentesség nem új a családi adórendszerben, egy éve személyijövedelemadó-mentességet élveznek a 25 évnél fiatalabb, dolgozó fiatalok, és három éve a négy vagy több gyermeket nevelő édesanyák is – emlékeztetett Hornung Ágnes.
AZ ÚJ SZJA-MENTESSÉG A harminc ÉV ALATTI ÉDESANYÁKNAK JÁR.A kormány számításai szerint az adómentesség lehetőségével több tízezer, jövedelemmel rendelkező fiatal édesanya élhet majd – ismertette. Jelezte: ők nemcsak az új szja-mentességre, hanem minden más családtámogatásra is jogosultak, például a családi adókedvezményre, a babaváró támogatásra és a gyermekgondozási díjra (gyed) is.
Tájékoztatása szerint ahogy a családi adókedvezmény, az szja-mentesség is érvényesíthető a saját és az örökbefogadott gyermekek után is. Hornung Ágnes reményét fejezte ki, hogy a támogatási formát minél többen igénybe veszik majd. Adózási információk itt

error: Content is protected !!