Site icon Hitel fórum – családi pénzügyek

Csak így járhatunk ezután munkába! – Az operatív törzs csütörtöki bejelentése!!!

Csak így járhatunk ezután munkába! – Az operatív törzs csütörtöki bejelentése!!!

A friss tudnivalókról, intézkedésekről az operatív törzs 11 órakor tartott tájékoztatót.

Müller Cecília országos tisztifőorvos:

Növekszik a mintavételek száma, minden gyanús esetet és szoros kontaktusaikat is tesztelik.

Az elmúlt napokhoz képest változott a helyzet: egyértelműen növekszik a fertőzöttek száma, ez minden megyére és településre vonatkozik.

Számos alkalommal már nem is lehet megmondani,ki, kitől kapta el a betegséget. A fertőződés lehetőségét minden lehetséges eszközzel akadályozzuk meg. Az emberek ne találkozzanak, vagy csak csak minimális szinten, emellett tartsák a távolságot, továbbá csak akkor hagyják el az otthonaikat, ha kell.

Ilyen eset, ha munkába kell menni: akinek van saját autója, azt használja. Ha utasai vannak, azok egészségesek legyenek és a hátsó ülésre üljenek. A lehető legrövidebb úton menjenek. A kocsiban fertőtlenítő kendővel minden felületet töröljenek át, amit trendszeresen megérintenek: kormány, kilincs, rádió, fedélzeti computer gombjai.

Ha ki és beszállunk az autóból, az első dolgunk szappanos, melegvizes kézmosás legyen, a kezünket pedig töröljük át fertőtlenítő géllel.

Hasznos és praktikus a kerékpáros munkába járás, ez is távol tart a közösségtől, ráadásul a mozgás egészséges.

Ha mégis muszáj tömegközlekedéssel menni, minél rövidebb időt töltsünk a várakozással, akkor menjünk az utcára, amikor már feltétlenül szükséges ott lenni a jármű érkezése miatt. A megállóban és a járműben is tartsuk a másiktól a másfél métert. A kapaszkodókat papírzsebkendővel fogjuk meg, leszállás után rögtön dobjuk szemetesbe a zsebkendőt. Haza vagy a munkahelyen megérkezve mindig mossunk kezet.

Számítógépeink klaviatúráját, laptopot, telefont naponta töröljük, az irodai kilincseket, a lift gombjait, a szekrények kilincseit fertőtlenítsük.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője:

Összesen már több mint 10 ezer ember van hatósági házi karanténban: 10668 lett a mai nappal. 78417 ellenőrzés volt, 418 esetben találtak szabálytalanságot a karantén ellenőrzésekor. Az üzletek esetében a nyitvatartási szabályokat ellenőrizték, itt is találtak szabálytalanságot. 1187 figyelmeztetés, több tucat helyszíni bírság és száznál több feljelentés történt a kijárási korlátozások megszegői miatt. Vannak visszaesők és gyakori, hogy fiatalok gyülekeznek, verődnek csoportokba.

32 esetben büntetőeljárás indult rémhírterjesztés miatt, 22-ben közveszéllyel fenyegetés miatt, 29-ben pedig csalás miatt. Ez utóbbi kapcsán Lakatos Tibor megjegyezte, sokan próbálják kihasználni a helyzetet, mindenki figyeljen oda a csalókra.

Szlovénia és Magyarország között újabb határátkelőhelyet használhatnak az ingázók, most már Bajánsenyén is át lehet járni dolgozni, a megfelelő szabályok betartásával.

Kérdésekre adott válaszok:

Exit mobile version