Betilthatják a gáztűzhelyeket? Rossz hír jött a gáztűzhellyel főzőknek!
Betilthatják a gáztűzhelyeket? Rossz hír jött a gáztűzhellyel főzőknek! A gáztűzhelyek használata során keletkező égéstermékek hosszú távon komoly hatással vannak az egészségünkre – állapítja meg egy amerikai kutatás. Egy másik, az EU és az Egyesült Királyság háztartásait vizsgáló tanulmány is erre a következtetésre jutott: ezek az eszközök évente mintegy 40 ezer ember halálát okozhatják Európában, mivel olyan káros anyagokat bocsátanak ki, amelyek szív- és tüdőbetegségekkel hozhatók összefüggésbe. Magyarországon a lakások közel 70 százaléka csatlakozik a hálózathoz és a háztartások több mint 60 százaléka gázzal főz. Melyek a gáztűzhely káros hatásai, mit tehetünk ezek mérséklésére – tehetünk-e egyáltalán valamit?
Magyarország földgázfogyasztásának legnagyobb része a háztartásokhoz köthető (46%), ezt követi az ipar (33%), majd az egyéb szektorok (12%) – derül ki a KSH jelentéséből. Az ipar aránya Borsod-Abaúj-Zemplénben a legmagasabb (68%), míg Baranyában a legalacsonyabb (12%), ahol a lakosság jelentősen több gázt használ, mint az ipar.
A háztartási gázfogyasztás 2021-ben érte el csúcsát, részben a járvány miatt, hiszen ekkor mindenki kénytelen volt saját otthonában maradni. 2023-ra viszont a fogyasztás 31%-kal csökkent 2021-hez képest, főként az alternatív fűtési megoldások (pl. fatüzelés, villamosenergia, hőszivattyúk) terjedése és az enyhébb telek miatt. És persze ott volt 2022-ben a rezsicsökkentés csökkentése: 10 magyarból 7-nek saját bevallása szerint gondot okozott a gázszámla kifizetése, volt, aki a fűtésen, és volt, aki a főzésen próbált spórolni. Na meg olyan is, aki mindkettőn.
De mi a gáz a gázzal? Az EU-ban minden harmadik háztartás gázzal főz, az Egyesült Királyságban a háztartások 54 százaléka, Olaszországban, Hollandiában, Romániában és Magyarországon ez az arány 60 százalék feletti. Mindezek alapján a magyar háztartások több mint fele óriási kockázatnak van kitéve. Mit mondanak a tanulmányok?
A gáztűzhely káros hatásai az egészségünkre
Az Egyesült Államokban felmerült a gáztűzhelyek esetleges betiltása, miután egy tanulmány összefüggést talált a gáztűzhelyek és az asztmás gyerekek megnövekedett száma között – írta meg a Telex 2023-ban. A kutatás szerint az amerikai gyerekek körében előforduló asztmás esetek 12,7%-a köthető a gáztűzhelyek beltéri légszennyezéséhez, amely többek között nitrogén-dioxidot bocsát ki, ami irritálhatja a légutakat. A lap szerint egy 2018-as ausztrál kutatás, és egy EU-s adatokat vizsgáló holland tanulmány is hasonló következtetésekre jutott.
Az asztma kockázatának emeléséért elsősorban olyan égési melléktermékek okolhatók, mint a nitrogén-dioxid, a szén-monoxid és a metán. A tanulmány szerzői hozzáteszik, hogy a gáztűzhely használata ezzel együtt is sokkal kevésbé káros, mint a szén- vagy a fatüzelés; illetve hogy a kockázat jelentősen csökkenthető egyszerűen a szellőzés megoldásával.
A vita nagy figyelmet kapott, a kutatások és a felvetés erős ellenállásba ütközött, különösen politikai és gazdasági okokból. Az ellenzők szerint a gáztűzhelyek betiltása túlzó lépés lenne, és inkább a megfelelő szellőzés biztosítására kellene fókuszálni.
Egy friss tanulmányban az áll, hogy a levegőbe kerülő szennyezőanyagok miatt évente 40 ezer ember hal meg a gáztűzhelyek használatának következményeként Ez kétszer annyi halálozás, mint amennyi az autóbalesetek számlájára írható – számolt be a Telex a Guardian cikke alapján. Különösen azok lehetnek veszélyben, akik hosszú időn át rosszul szellőző helyiségben használják a gáztűzhelyeket. A kutatás hangsúlyozza, hogy az elektromos főzőeszközökre való átállás jelentősen csökkenthetné a szennyezést és az egészségügyi problémákat. Emellett felhívja a figyelmet a megfelelő szellőzés fontosságára a gáztűzhelyek használata során.
A gáz és gáztűzhely nem játék, ez tiszta sor, de azt is látnunk kell, hogy nem feltétlenül jelentenek azonnali veszélyt. Ugyanakkor hosszú távon növelhetik bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát. Hogyan védjük egészségünket?
A kockázatok csökkentése: egyszerű, hétköznapi dolgok is rengeteget számítanak
Több praktikus megoldás is alkalmazható, amelyek segítenek minimalizálni a beltéri légszennyezést és annak egészségügyi hatásait.
Megfelelő szellőzés: A főzés közben keletkező égéstermékek, egyéb szennyező anyagok gyorsan felgyűlhetnek egy zárt térben. A lehető legegyszerűbb megoldás: nyissunk ablakot! Ha nem jó a szellőzés, a káros anyagok hosszabb ideig maradhatnak a levegőben, és minél tovább vannak ott, annál biztosabb, hogy ezt mi is belélegezzük.
Használjunk páraelszívót!: Ezek a készülékek kifejezetten a főzés során keletkező gázok és részecskék eltávolítására szolgálnak. Különösen hatékonyak, ha a szellőzőrendszer egyenesen a szabadba vezeti a levegőt, nem pedig visszaforgatja a helyiségbe. Az erősebb, nagyobb szívóteljesítményű eszközök a beltéri légszennyezés szintjét is jelentősen csökkenthetik.
Fedőt rá!: Pofonegyszerű, de hatékony módszer. Amikor fedővel lefedjük az edényt, csökken a gőz és kevesebb szennyező anyag kerül a levegőbe.
Ne fűts vele!: Nagyon rossz és veszélyes ötlet! A gáztűzhelyek égése során szén-monoxid keletkezhet, különösen akkor, ha a láng nem ég tökéletesen (sárgás vagy narancssárga láng esetén). Mivel a szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, észrevétlenül felhalmozódhat, ha nincs megfelelő szellőzés. A mérgezés fejfájást, szédülést, hányingert, súlyos esetben akár halált is okozhat. Arról nem is beszélve, hogy a gáztűzhellyel való fűtés rendkívül tűzveszélyes!
Cseréld le!: Az indukciós tűzhelyek működésük során nem bocsátanak ki semmilyen égésterméket. Kétségtelenül drágábbak, mint a gáztűzhelyek, viszont hosszú távon biztonságosabb és fenntarthatóbb alternatívát jelentenek.