Béremelés, bértábla 2019: Kemény bértárgyalásokat vetítenek előre a szakszervezetek >>>

Béremelés, bértábla 2019: Kemény bértárgyalásokat vetítenek előre a szakszervezetek >>>

Kemény bértárgyalásokat vetítenek előre a szakszervezetek, átlagosan 15 százalékos béremelést akarnak a úgy, hogy a cafeteria miatt se érje a dolgozókat veszteség. A Magyar Szakszervezeti Szövetség kezdeményezte a Közszolgálati Vállaltok Konzultációs Fórumának (KVKF) összehívását a bérek és a cafeteria ügyében – adta hírül a 24óra.

A postánál, a vasútnál és a Volán társaságoknál hároméves megállapodások vannak. Két számjegyű bérfejlesztésben gondolkodnak, a különböző ágazatokban átlagosan többnyire a plusz 15 százalékot lőtték be bérelvárásként a jövő évre.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint lehetnek problémák vállalati szinten, például a villamosenergia-iparban, mert ezt a szektort különösen sújtja, hogy a cafeterialemek döntő többsége bérként adózna jövőre – olvasható a portál cikkében.

A szakszervezetek szeretnék elérni, hogy a cafeteria miatt ne érje veszteség a dolgozókat, és még bérfejlesztés is legyen, két számjegyű.

Az sem kizárt, hogy a cafeteriánál még nincs minden kőbe vésve – legalábbis a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) ezt lebegtette meg a kormányt képviselő államtitkár. Vagyis nem kizárt, hogy a munkáltatók és munkavállalók hárompontos javaslatára rábólint a kormány, e szerint:

  • az öngondoskodásnál (nyugdíj- és egészségpénztári munkáltatói támogatás),
  • a munkaerőmobilitással kapcsolatos támogatásoknál (lakhatási-, bérlet- és albérlettámogatás), illetve
  • a családi támogatásoknál (például iskolakezdési támogatás, kis összegű ajándék)

maradhatnának a jelenlegi, bérnél kedvezőbb adóterhek – írta a lap.

Sztrájkhelyzet akkor állhat elő, ha nem tudnak megegyezni a felek, ha bebetonozódnak az álláspontok. Nem zárná ki ezt sem Kordás László, de itt még nem tartanak, novemberben és decemberben tárgyalnak legközelebb a VKF-en.

Mennyi lesz a minimálbér?

A Vasutasok Szakszervezetének elnöke, Meleg János tudomása szerint a kormány 202 ezer forintos garantált bérminimumot preferál, ami a mostani 180 500 forinthoz képest 11,9 százalékos emelést jelent.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke, Karsai Zoltán viszont nem tud arról, hogy a kormánynak lennének már konkrét számai a minimálbérre és bérminimumra. Információik szerint az átlagos béremelés mértékével megegyező emelést javasolhat a kormány a legkisebb béreknél. A szakszervezet szerint ez 8,8 százalékot jelenthet, amivel szemben ők minimum két számjegyű emelést követelnek – áll a cikkben.

error: Content is protected !!