Site icon Hitel fórum – családi pénzügyek

BEJELENTÉS: indul az újranyitás Magyarországon – Változik a kijárási tilalom és a boltok nyitvatartása a héten >>>

BEJELENTÉS: indul az újranyitás Magyarországon – Változik a kijárási tilalom és a boltok nyitvatartása >>>

NAPOKON BELÜL MINDEN MEGVÁLTOZIK!!!

Egyre biztosabbnak tűnik, hogy a napokban Magyarország eléri a 2,5 millió beoltotti számot, amivel a jelenleg hatályban lévő rendelkezések szerint automatikusan beindul az újranyitás. Ennek első lépcsőfoka a boltokat és a szolgáltatásokat érinti, ezért bemutatjuk, mi vár ránk április 8. után.

Az a bizonyos 2,5 milliós szám

A kormány március 27-én hirdette ki azt a rendeletet, amely egyszerre mutat rá a kormány újfajta járványkezelési stratégiájának lényegére és egyszerre vetíti előre a védelmi intézkedések jövőjét. A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozatáról című kormányrendelet arról szól ugyanis, hogy a kormány kizárólag az oltási program előremeneteléhez köti a járvány ellen hozott korlátozó intézkedések jövőjét, vagyis az átoltottság változása felülírja a járványügyi helyzet alakulása által indokolt esetleges döntéseket. Az újfajta magyar stratégia mögöttes logikáját a napokban magyarázta el Orbán Viktor, amikor interjút adott az M1-nek. A kormányfő ugyanis úgy fogalmazott, hogy a korlátozások csak lassítani tudják a brit variánst, de megállítani nem. A világ számos országa viszont bebizonyította, hogy lehet sikeresen járványt kezelni szigorú korlátozásokkal.

A fokozatos nyitás első szakasza tehát 2,5 millió (első vakcinával) átoltottnál élesedik. Hogy miért pont 2,5 millió főnél van ez a határ? A szakértők szerint ennek a határnak nagy jelentősége nincs a járványhelyzet javítása szempontjából, az ehhez a szinthez tartozó 25%-os átoltottsági arány ugyanis messze van még a nyájimmunitás kívánatos szintjétől (70-80%), vagyis ez a 2,5 milliós átoltottság – bár nemzetközi szinten is kimagasló teljesítményt jelent (lásd a lentebbi grafikont) – nem elég a vírus tartós visszaszorításához. A kormány azért határozta meg ebben a 2,5 milliós szintben az első határt, mert korábbi számításai szerint ekkorra oltják be az összes, 65 évnél idősebb regisztrált embert Magyarországon. Erről egyébként először Orbán Viktor beszélt március 19-én.

Akkor tudjuk megtenni az első újranyitási lépést, amikor minden 65 év feletti ember, aki regisztrálta magát, be lett oltva – fogalmazott akkor a miniszterelnök. „Mivel folyamatosan nő a regisztráltak száma, de a mi számításaink szerint amikor a beoltottak száma eléri a 2,5 milliót, akkor jutunk el oda, hogy minden 65 év feletti regisztrált ember be van oltva. És az lesz az a pillanat, amikor az oltások számának alakulása függvényében meg lehet kezdeni az újraindítást” – tette hozzá. A Koronavírus Sajtóközpont korábban azt mondta, hogy „2,5 millió beoltottnál a jelenleg regisztrált 65 év felettiek mindegyike beolthatóvá válik, ha elfogadják az oltást”.

Vagyis ez a hét második felétől ezekre az új, lazítás irányába ellépő (több kontaktusra lehetőséget adó) szabályokra készülhetünk:

A rendelet arról is szól, hogy „a bevásárlóközpont üzleten, valamint a személyes megjelenést igénylő szolgáltatás céljára szolgáló helyiségen vagy helyszínen kívüli területén történő tartózkodás, közlekedés, továbbá az üzletek, valamint a személyes megjelenést igénylő szolgáltatás céljára szolgáló helyiségek vagy helyszínek előtti területen történő várakozás során – a közös háztartásban élők kivételével – mindenki köteles a másik embertől legalább 1,5 méter távolságot tartani.” Ennek betartásáról a bevásárlóközpont üzemeltetője, illetve vezetője köteles gondoskodni.

Exit mobile version