Áremelések 2019: Itt a lista, minek ugrik meg az ára Január 1-el:

Január 1-jétől általánosan 20 százalékkal emelkedik a népegészségügyi termékadó (neta) az egészségi kockázatot jelentő ételek és italok esetében, emellett az adóköteles italok körébe tartoznak újévtől a gyümölcspárlatok, a pálinkák és a gyógynövényes italok is – közölte a Pénzügyminisztérium.

A tájékoztatás szerint január 1-jétől nő az

üdítőital
a szörp
a taurint tartalmazó és nem tartalmazó energiaital
a cukrozott kakaópor
az előrecsomagolt cukrozott készítmény
a sós snack
az ételízesítő
az ízesített sör
az alkoholos frissítő
a gyümölcsíz adómértéke.

Az elfogadott jogszabály-módosítással az üdítőitalok adómértéke literenként 7 forintról 15 forintra nő. Ennek indoka többek között az, hogy az üdítőitalok adója jobban igazodjék a literenként 200 forintos, a módosítás eredményként pedig 240 forinttal adózó szörpök, sűrítmények mértékéhez.

Közölték, az egyik legújabb hatásvizsgálat szerint a termékadóból származó összes bevétel csupán 9 százaléka ered az adóköteles üdítőitalok után fizetendő netából, ezzel szemben az adóköteles termékek kereskedelmi összforgalmából az adóköteles üdítőitalok mennyiségi részesedése a legnagyobb, 65 százalékot tesz ki.

A szaktárca közölte: a termékadó szorosan kapcsolódik a kormány adópolitikájához, valamint illeszkedik a kormányzati népegészségügyi törekvésekhez is.

A neta egyik célja az egészségi kockázatot jelentő termékek körének szűkítése, fogyasztásuk és előállításuk visszaszorítása, illetve az élelmiszerpiac kínálatának kedvező irányba mozdítása. Az egészségi kockázatot jelentő termékek forgalmazásából származó bevétel egy részét egészségügyi, népegészségügyi célokra fordítják – tette hozzá a PM.

error: Content is protected !!