ÁLLAMI NYUGDÍJSZÁMLA: ÖNNEK IS VAN ÁLLAMI NYUGDÍJSZÁMLÁJA – ITT NÉZHETI MEG >>>

ÁLLAMI NYUGDÍJSZÁMLA: ÖNNEK IS VAN ÁLLAMI NYUGDÍJSZÁMLÁJA – ITT NÉZHETI MEG >>>

ENNYI MEGTAKARÍTÁSOD VAN MOST – HIHETETLEN – ÖNNEK IS VAN ÁLLAMI NYUGDÍJSZÁMLÁJA – ITT NÉZHETI MEG – NÉZD MEG MENNYI MEGTAKARÍTÁSOD VAN BENNE ——– > > > > > OSSZÁTOK MEG!!!

Jól teljesített idén eddig a négy megmaradt hazai magánnyugdíjpénztár: a legnépszerűbb portfóliók már 3-3,5%-os hozamot termeltek a tagoknak, könnyen lehet, hogy a tavalyi 7-8%-os éves hozamot is felülmúlhatják az idei számok. Taglétszámban is nagyjából tartják magukat a pénztárak, miközben eddig mindegyik szereplő teljesíteni tudta a havi 70%-os tagdíjfizetői arányt. A tagdíjfizetések mellett szorgosak a pénztártagok az adományokkal is, van olyan pénztár, ahol idén már 200 millió forint feletti támogatás folyt be a tagoktól. 

Mindenhol megvan a 70%

Nagyjából tartják taglétszámukat a hazai magánnyugdíjpénztárak, a legutóbbi felmérésünk óta csak kis mértékben csökkent a taglétszám, a nem fizető tagok száma viszont jelentősen nőtt, főként a Horizontnál: a novemberi 6000 főhöz képest 10 000 főre. A pénztárak már korábban is elmondták, hogy igyekeznek a tagdíjat nem fizető tagokat rávenni a TB-rendszerbe való visszalépésre, miután a törvényi megfelelés szempontjából fontos a 70%-os tagdíjfizetői arány fenntartása.

2015. január 1-től végelszámolással megszűnik az a pénztár, amelynél a tagdíjfizető tagok száma a megelőző hat hónap átlagában legalább két hónapon keresztül a taglétszám 70%-a alá csökken. A szabályt először szeptember 30-át követően kell az ezt megelőző hat hónapra alkalmazni, tehát a 2015. április 1-je és szeptember 30-a közötti időszakra.

Az idei első negyedévben minden pénztár teljesítette a 70%-os célszintet, ráadásul vannak olyan pénztárak (például a Budapest), ahol az éves tagdíjat egyben kérik befizetni, így erre az évre már fellélegezhetnek a tagok. A pénztáraknál az ronthatja el a tagdíjfizetői arányt, ha egyre több olyan ügyfél van, aki nem hajlandó fizetni, ettől egyelőre azonban úgy tűnik, nem kell tartani.

Az első negyedéves adatok alapján a legnagyobb kezelt vagyonnal és taglétszámmal rendelkező magánnyugdíjpénztár továbbra is a Horizont, a 138 milliárdos vagyont a többi pénztár meg sem közelíti, 33 milliárd forinttal a Szövetség a második, 30 milliárddal pedig a Budapest a harmadik a sorban. A taglétszámot tekintve is elhúz a többiek mellett a Horizont közel 38 ezer taggal, ebben a rangsorban szintén a Szövetség a második közel 10 000 fővel, majd a Budapesté a harmadik hely több mint 7100 taggal.

Ahogyan tavaly, idén is többen választották már a tagok közül a TB-be való visszalépés lehetőségét, ezek között többen is lehetnek azok, akik a nyugdíjra való jogosultságot elérve a járadékfizetés megoldatlansága miatt inkább visszaléptek az állami rendszerbe. Év eleje óta a legtöbb visszalépő a Horizontnál volt, összesen 107 fő, akiknek közel fele márciusban visszalépő tag volt (igaz, itt a legnagyobb az ügyfélbázis is).

Kíváncsi vagy, mennyit hozott idén a nyugdíjpénztárad? Itt megnézheted

Milliók folynak be adományokból

A pénztárak a tagi befizetések 2,5%-át vonhatják le a működési és likviditási tartalék terhére, ez korántsem fedezi azonban a pénztárak működési költségét. Éppen ezért mára már mindegyik megmaradt magánpénztár arra kéri a tagjait, hogy a tagdíj mellett működési támogatás (adomány) formájában járuljon hozzá a pénztár költségeihez. Az adomány mértéke mindegyik pénztárnál eléri vagy meghaladja az éves tagdíj mértékét, ez az MKB-nál a legmagasabb, 12 ezer forint.

Megkérdeztük a pénztárakat arról is, hogy milyen hajlandóságot mutatnak a tagok az adományok fizetésére, és mint kiderült, egyáltalán nem olyan rossz az arány: két pénztár is arról számolt be, hogy a tagok többsége már befizette idén a kért támogatást, egyedül a Szövetség pénztárnál van még az adományt fizető tagok aránya 20% alatt. Számok szintjén ez már milliós nagyságrendet jelent, a Horizonthoz ezen a jogcímen már 218 millió forint érkezett be, de a Szövetség is már közel 13 millió forintnál jár.

Kíváncsi vagy, mennyit hozott idén a nyugdíjpénztárad? Itt megnézheted

Ez a pénztári portfólió a legnépszerűbb a tagoknál

Jelenleg mind a négy magánnyugdíjpénztárnál három portfólió közül választhatnak a tagok: a kötvénytúlsúlyos klasszikus, a kötvényeket és részvényeket nagyjából egyenlő mértékben tartó kiegyensúlyozott és a kockázatosabb és magasabb részvényhányaddal bíró növekedési portfólió jöhet szóba. Érdekes adat ugyanakkor, hogy ha megnézzük, hogy a pénztári vagyon hogyan oszlik meg az egyes portfóliók között, azt látjuk, hogy mind a négy esetben a növekedési portfóliókban kezelik a vagyon legnagyobb részét, úgy tűnik tehát, hogy a tagok a kockázatosabb befektetésektől sem riadnak vissza.

Kíváncsi vagy, mennyit hozott idén a nyugdíjpénztárad? Itt megnézheted
A növekedési portfóliók népszerűsége nem meglepő, ha visszaemlékszünk, hogy tavaly ez a kategória egy kivétellel mindegyik pénztárnál 7-8%-os hozamot hozott, és az idei eddigi hozamot tekintve sem áll rosszul a növekedési portfóliók szénája. Igaz, idén eddig a kiegyensúlyozott portfóliók teljesítenek a legjobban, az április eleji adatokat is figyelembe véve a többség 3-3,5% hozamnál tart, míg a növekedési portfóliók átlagosan csak 2,5%-nál tartanak. A klasszikus portfólióknak van leginkább okuk a felzárkózásra, itt az átlag éppen csak eléri az 1%-ot.

error: Content is protected !!