A legfinomabb mézédes dinnye jelei, a Békési dinnyetermelő elárulta a titkot hogyan vásároljunk!
A legfinomabb mézédes dinnye jelei, a Békési dinnyetermelő elárulta a titkot hogyan vásároljunk! Ha így választunk a piros mézédes ropogós édességből akkor nagy eséllyel jót kapunk. A görögdinnye az egyik legkedveltebb nyári gyümölcs, hiszen egy jól behűtött dinnyeszelet eszegetésénél nincs is jobb a nyári hőségben.
Ebben segít most nekünk egy Békés megyei gazda Bankútról akinek 5 hektár saját gyökerű dinnyéje van, ebből a legkeresettebb a Rubin, Lusitána, és a Mirtó.
1. Sárga folt van-e az alján
A dinnye sárga része a biztos jele annak, hogy a dinnyét biztosan a nap érlelte. Ezért mindenképp nézzük meg a dinnye alját vásárláskor. Ha a földön fekvő részen nem fehér, hanem krémes sárga foltot látunk az azt jelenti, hogy elég ideig pihent a napon, vagyis nagy valószínűséggel teljesen megérett.
2. A kocsány és a kacs állapota milyen
Vásárláskor válassz olyat ahol a dinnye szára barnulni, száradni kezdett már és mellette a kis inda is elfonnyadt. Ugyanis ez a biztos jele annak, hogy a termés beért és fogyasztható. Ha még zöld ez a rész, az nem jelent jót, ugyanis nagy valószínűséggel idő előtt leszüretelték és nem tudott megérni.
3. Fényes-e a dinnye héja, és milyen a színe
A fényes, élénk színű héj (kapható sötétebb zöld vagy a vajsárga csíkokkal rendelkező is) szintén a tökéletes érettségre utal. A csíkos fajtáknál azonban fontos, hogy odafigyeljünk a világos csíkokra és olyat keressünk inkább amelyek vajszínűek!
4. Kopogtatással tájékozódjunk
Ez egy biztos megoldás ugyanis ha megütögeted a dinnyét, és mély, kongó hangot ad, az jó jel és arra utal, hogy sok a dinnye víztartalma. A túl érett darabok hangja tompább, így a dinnye felvágás után biztosan löttyedtebb lesz. A dinnye fő szedési időszaka július elejétől szeptemberig tart. A kopogtatást ezért inkább a szezon vége felé használd, amikor már nem csak az éretlenséget, de a túlérettséget is meg lehet állapítani vele.
5. Harmat található a dinnye héján
Ez kevésbé ismert jel amit alkalmazhatunk, de annál érdekesebb, mert a hajnalban megjelenő pára jobban lecsapódik a már érett dinnye héjára. Ha reggel vásárolsz, nézd meg, hogy melyik dinnye héja párásabb és ez szinte biztosan a jó választást eredményezi!
6. A frissesség is nagyon fontos
Hiába érett egy dinnye, ha napok óta a hőségben áll és már sokszor átforrósodott. Ha teheted inkább frissen szedett, árnyékban vagy hűvös helyen tárolt dinnyét vegyél meg és ne olyat ami napok óta aszalódik. A dinnye ugyanis a nagy melegben gyorsan romlik, ezért a piacon is nézzük meg mielőtt vásárolnánk, hogy hogyan, milyen körülmények között tárolják.
+ tipp: A súly, ha megemeljük a dinnyét és meglepően nehéznek találjuk az a frissességére utal mert nem apadt és még magas a víztartalma.