Elronthatatlan bejgli receptem: Az eddigi legjobb recept, nem repedt, nagyon szép és finom lett!

Elronthatatlan bejgli receptem: Az eddigi legjobb recept, nem repedt, nagyon szép és finom lett!

Elronthatatlan bejgli receptem: Az eddigi legjobb recept, nem repedt, nagyon szép és finom lett!A díszes karácsonyfa mellől nem hiányozhat a vacsora sztárja, a bejgli sem, hiszen nemcsak vendégváró, hanem tradicionális hozzávalója is az ünnepnek.

(Friss híreink)

Mákos, diós bejgli

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 4 dkg élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 1 dl tej
  • 1 citrom reszelt héja
  • tejföl

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 60 dkg darált mák vagy dió
  • 1 tojás
  • cukor
  • vaníliás cukor
  • reszelt citromhéj
  • tej

Az élesztőt langyos-cukros tejben keleszd meg, a vajat a liszttel morzsold el. A liszt közepébe készíts mélyedést, öntsd bele a megkelt élesztőt, a tojássárgájákat, a citromhéjat, a cukrot, és annyi tejföllel dolgozd össze, hogy kelttészta-keménységű tésztát kapj. A tésztát dolgozd simára, akkor jó, ha hólyagos, és elválik az edény falától. Ebből a mennyiségből három rúd bejgli készíthető.

A tésztát egy óráig keleszd, majd oszd három részre, és lisztezett deszkán nyújtsd ki. A mákot vagy diót keverd össze a cukorral, a citromhéjjal, a vaníliás cukorral, a mazsolával és csak annyi tejjel, hogy a töltelék morzsalékos legyen. A tésztát tekerd fel, kend meg tojással, és vajazott, lisztezett tepsire rakd rá. Fél óráig keleszd, újra kend meg tojással, és mérsékelten forró sütőben süsd szép pirosra