Mikor kezdődik a fűtési szezon 2024-ben? Erre számíthatnak a magyar családok idén:

Mikor kezdődik a fűtési szezon 2024-ben? Erre számíthatnak a magyar családok idén:

Mikor kezdődik a fűtési szezon 2024-ben? Erre számíthatnak a magyar családok idén: Nyakunkon a hivatalosan október közepén kezdődő fűtési szezon, a hűvösebbre forduló napokban különösen jó hír, hogy Magyarország felkészült a télre – mondta Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkár az Energiaügyi Minisztérium a legújabb Facebook-videójában.

Legfrissebb hírek >>>

A háztartások zavartalan kiszolgálását a magas készletszint, a folyamatos importszállítások és a belföldi kitermelés együtt garantálják. Az államtitkár közlése szerint a kiemelkedő kapacitású hazai tárolókban több mint 6 milliárd köbméter földgáz áll rendelkezésre. Az elérhető tartalék közel kétszeresen haladja meg a tavalyi egész éves lakossági fogyasztást. A betárolt mennyiség több az előző fűtési szezonban elhasználtnál is. Úgy látják, hogy az összesített éves gázfogyasztás az elmúlt időszak trendjét folytatva idén 8 milliárd köbméter alá csökkenhet. A már hozzáférhető tartalékok tehát a tényleges éves szükséglet akár háromnegyedét is fedezhetik – tudatta.



Az ellátásbiztonságot erősíti a hosszú távú szerződéseknek megfelelő zökkenőmentesen zajló behozatal – mondta Steiner Attila. Jelezte, a Nemzetközi Energiaügynökség a közelmúltban tette közzé a világ gázellátásának biztonságát elemző jelentését. Értékelésük szerint Magyarország 2024-ben hatékonyan csökkentette az ukrán tranzitnak való kitettségét, így egy esetleges leállás sem okozna azonnali ellátásbiztonsági kockázatot.

Folyamatosan dolgoznak az ország önellátási képességeinek erősítésén is: az MVM Csoport már a tizedik kutat fúrja a két új kelet-magyarországi lelőhelyen. Az Energiaügyi Minisztérium nyolc területre indított koncessziós eljárásokat szénhidrogén kutatására és kitermelésére. A legfontosabb azonban az – mutatott rá -, hogy a háztartások az előttünk álló fűtési szezonban is számíthatnak a rezsicsökkentés nyújtotta védelemre – hangsúlyozta a videóban az államtitkár.

error: Content is protected !!