Itt az új 30 ezer forintos, ezt az új pénzt vezették be Magyarországon!

30 ezer ft

Itt az új 30 ezer forintos, ezt az új pénzt vezették be Magyarországon!

Itt az új 30 ezer forintos, ezt az új pénzt vezették be Magyarországon! Különleges emlékérméket bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank az aradi vértanúk tiszteletére: ezüst 30 ezer forintos érme mellett annak színesfém 7500 forintos változatát és Batthyány Lajos tiszteletére a 200 forintos forgalmi érme emlékváltozatát.

Hitel fórum, családi pénzügyek

A különleges kétszáz forintos pénzérme egymillió példányban kerül forgalomba, míg az ezüst emlékérmék hatezer, a színesfém változatok nyolcezer példányban. Az emlékérméket Kósa István éremművész, a kétszáz forintos megújult tematikai oldalát Kovács Zoltán szobrászművész tervezte – ismertette a jegybank közleményében.

Az új kétszáz forintosok névértékes oldala megegyezik a jelenleg forgalomban lévő érme címletoldalával, a tematikus oldalon azonban a megszokott Lánchíd-ábrázolás helyett lent, a peremig kifutóan gróf Batthyány Lajos mellképe látható, amely Barabás Miklós olajfestménye alapján készült.




Az érme technikai paramétereiben megegyezik a készpénzforgalomban használt bimetál érmékkel, a lakosság a mindennapi vásárlások alkalmával találkozhat majd velük. A Magyar Pénzverő Zrt. értékesítési csatornáin keresztül 2024. október 7-től vásárolható meg az egymillióból az első napi 12 ezer darab díszcsomagolásban.

A „Batthyány Lajos és a 13 aradi vértanú” megnevezéssel 30 000 forint névértékű ezüst és 7500 forint névértékű színesfém emlékérme a készpénzforgalomban nem játszanak szerepet. Az ezüst és színesfém változatok éremképileg megegyeznek, mindössze az értékjelzésük tér el – ismerteti az MNB.

Az ezüst 30 ezres emlékérme a rendelkezésre álló készlet függvényében a kibocsátást követő három hónapig, a színesfém változat pedig egy évig névértéken vásárolható meg, a kibocsátást követő első munkanaptól, azaz 2024. október 7-től az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában, illetve webáruházán keresztül – tudatta a jegybank.

error: Content is protected !!