Minimálbér 2025-2026 – már Euróban érkezhet a több százezres minimálbér hamarosan!

Minimálbér 2025-2026

Minimálbér 2025-2026 – már Euróban érkezhet a több százezres minimálbér hamarosan!

Minimálbér 2025-2026 – már Euróban érkezhet a több százezres minimálbér hamarosan! Ezer eurós minimbérről és egymilliós átlagbérről beszélt a miniszterelnök két-három éves távlatban, ami gyorsabb bérelemkedés lenne az utóbbi hetekben forgó számoknál, és a forint árfolyama szempontjából is különös.

Hitel fórum családi pénzügyek

Idézet: „Szeretnénk elérni az ezer eurós minimálbért és a mostani 600 ezer forint körüli átlagbért egymillió forintra felvinni. Ez két-három éven belül lehetséges – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádióban a Portfolio.hu tudósítása szerint. Az utóbbi célt a Facebookján is megjelentette a kormányfő:

Miért fontos ez? Furcsa, hogy a minimálbért euróban határozta meg a miniszterelnök, hiszen a kormány továbbra sem mutatja semmi jelét annak, hogy csatlakozni szeretne az euróövezethez, és kerekítve mondhatott volna 400 ezer forintot is.


    • A minimálbéres körben nem is tipikus, hogy euróban számolt tételekre költenének az emberek, hiszen nekik kevésbé futja külföldi nyaralásra, inkább csak a bevásárlóturizmus jöhet szóba.
    • Ezzel a forintgyengülés kockázatát is futja a miniszterelnök, hiszen pont a napokban ismét átlépte a 400-as lélektani határt az árfolyam, és elemzők szerint a középtávú folyamatok egyértelműen a további gyengülés irányába mutatnak.
  • Minimálbér 2025-2026 már Euróban érkezhet a több százezres minimálbér hamarosan!

Számokban: a nagyjából 400 ezres minimálbér azért is érdekes, mert az elmúlt hetekben ezzel kapcsolatban megjelent információk szerint ennél érdemben alacsonyabbra, 375 ezer forintra emelkedhet a minimálbér 2027 elejére.

    • Márpedig Orbán nyilatkozata alapján a kormány erős bérdinamikát szeretne látni: a bruttó átlagkeresetnek 57 százalékkal, a minimálbérnek 50 százalékkal kellene emelkednie legfeljebb három év alatt (ha marad a mostani euró-forint árfolyam).
    • Ez az átlagbérnél évi 16 százalékos emelkedés lenne az aktuálisan ismert legfrissebb, 636 700 forintos júliusi szinthez képest. A minimálbért pedig évi 14,5 százalékkal kéne emelni változatlan árfolyam mellett.




Igen, de: a következő két-három évre szóló inflációs előrejelzések mellett ez minden évben 10 százalék feletti reálbérnövekedést biztosítana, amit csak egy kirobbanó erőben lévő magyar gazdaság tudna kitermelni az egyensúly vészes felborulása nélkül.

  • A másik lehetőség az infláció ismételt elszaladása, ami a forint gyengülésével is együtt járna, és az ezer eurós minimálébért is nehezebb lenne elérni.
  • Magas kamattal meg tudja támasztani vagy erősíteni a forintot a jegybank, ami viszont fékezi a gazdasági növekedést, amelyet a miniszterelnök a 3-6 százalékos sáv tetejéhez közel szeretne látni hároméves távlatban.

Mi várható? Ahogy a Portfolio rövid cikkében felhívta a figyelmet, a két cél (egymilliós átlagbér és ezer eurós minimálbér) vagy nincs összhangban, vagy 450 forint körüli euróárfolyamot feltételez.

error: Content is protected !!