Őszi szünet 2024 – hivatalosan bejelentették, ez változik idén az őszi szünetben!

őszi szünet 2024

Őszi szünet 2024 – hivatalosan bejelentették, ez változik idén az őszi szünetben!

Őszi szünet 2024 – hivatalosan bejelentették, ez változik idén az őszi szünetben! Idén október végén egy teljes hetet pihenhetnek majd a gyerekek. Az őszi szünet egészen pontosan október 26-ától (szombattól) november 3-áig (vasárnapig) tart majd. Azaz legutoljára október 25-én, pénteken kell bemenni az iskolába, majd ezt követően csak november 4-én, hétfőn. Kívánjuk a diákoknak, hogy se az utolsó, se az első napon ne kelljen dolgozatot írniuk!

Hitel fórum, családi pénzügyek >>

Közben lesz egy nagy változás:

Az őszi óraátállítás is épp a szünet idejére esik – így talán egy fokkal kevésbé viseli meg az ember szervezetét. Idén ez egészen pontosan október 27-ére (vasárnapra) esik majd: ekkor állnak vissza az órák hajnali 3-ról 2-re.



Mióta van óraátállítás?

A 19. század folyamán többen is felvetették az óraátállítás gondolatát, de a megvalósítás elmaradt. Az óraátállítás gyakorlati alkalmazása csak a 20. század elején vált elterjedtté.

Az első országok, amelyek bevezették az óraátállítást, Németország és Ausztria voltak az első világháború idején, 1916-ban.

A cél az volt, hogy a háborús erőforrásokat hatékonyabban felhasználják azáltal, hogy az emberek több időt tölthetnek természetes napfényben.

Óraátállítás Magyarországon

A nyári időszámítás Magyarországon való bevezetéséről 1916. április 7–8-án tárgyaltak Berlinben. Az Est 1916. április 13-i számából kapott először hírt a lakosság a kötelező óraátállításról (1916. április 30-án éjjel 11 órakor 12 órára módosult az aktuális idő).

Az óraátállítás hatásai az egészségre

Az óraátállítás hatásairól folyamatosan zajlanak kutatások és viták, amelyek részben az egészséggel kapcsolatos aggályokra összpontosulnak.

Egyes felmérések szerint az időszámítás változásai negatívan befolyásolhatják az alvási szokásokat és az egészséget.



Mire alapozzák ezt a feltételezést?

  • Az emberi szervezet rendelkezik egy belső biológiai órával, amely szabályozza az alvási-ébrenléti ciklusokat és más biológiai folyamatokat. Az óraátállításnak a napi ritmusokhoz képest történő gyors változása zavart okozhat ezen biológiai órában, és ezáltal befolyásolhatja az alvást, hangulatot és teljesítőképességet.
  • Az óraátállításnak lehetnek közvetlen hatásai az alvási szokásokra. Az embereknek időbe telik alkalmazkodni az új időszámításhoz, és ezalatt a rövid távú alváshiány, fáradtság és koncentrációs nehézségek problémákat okozhatnak.
  • Több kutatás is összekapcsolta az óraátállítást az egészségügyi problémákkal. Az átmeneti időszakban megnövekedett stressz és alváshiány szerepet játszhat az érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás és más krónikus állapotok kialakulásában.
  • Az óraátállítás ideiglenes hatása alatt csökkenhet a munkateljesítmény és növekedhet a balesetek kockázata. Az alváshiány és a biológiai óra zavara negatívan befolyásolhatja a döntéshozatalt és a reakcióidőt.
  • Azok, akik nehezen alkalmazkodnak az óraátállításhoz, tapasztalhatják a hangulati ingadozásokat, szorongást vagy depressziót. Az alvási problémák és a biológiai ritmusok zavara hozzájárulhatnak a mentális egészség romlásához.
error: Content is protected !!