Rendkívüli! Meghalt Karsai Dániel, aki végéig küzdött az eutanázia engedélyezéséért!

karsai dániel

Rendkívüli! Meghalt Karsai Dániel, aki végéig küzdött az eutanázia engedélyezéséért!

Rendkívüli! Meghalt Karsai Dániel, aki végéig küzdött az eutanázia engedélyezéséért! 47 éves korában meghalt Karsai Dániel ALS-betegséggel diagnosztizált alkotmányjogász, aki a strasbourgi bírósághoz fordult azért, hogy méltósággal fejezhesse be az életét – osztotta meg a hírt testvére, Karsai Péter a Facebook-oldalán szombaton.

Friss hírek >>

Ezekkel a szavakkal búcsúzott:

„Dani ma este elment. Több mint 3 éven át hősiesen, méltósággal küzdött a legyőzhetetlen ellenséggel az ALSsel.
Mindig velem, velünk leszel, Bro’.”

Karsai Dánielnél 2022 augusztusában diagnosztizálták az ALS-betegséget. Állapota az elmúlt hónapokban rohamosan romlott, idén március végén tüdőgyulladás miatt került kórházba, ahonnan később kiengedték, de utolsó időszakában már lényegében semmit sem tudott egyedül csinálni, mindenhez segítségre volt szüksége. Május közepén adott interjút a Telexnek, akkor már alig lehetett érteni, amit mond.



Karsai Dániel kiállásával egy eddig tabunak számító témát, az eutanáziát emelte be a közbeszédbe, ezzel olyanoknak is erőt adva, akik hozzá hasonlóan gyógyíthatatlan betegségben szenvednek. Karsai Dániel készült arra, mi lesz, ha már nem éri meg, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága ítéletet hozzon az ügyében. „Lehet, hogy ennek az ügynek mi nem haszonélvezői, hanem mártírjai leszünk” – mondta tavaly egy sajtótájékoztatón. Még életében kérvényezte, hogy halála esetén testvére vihesse tovább az ügyét, amiben végül idén szeptemberben számára nem kedvező döntést hozott a strasbourgi bíróság.

Politikai színtérre helyeződött az eutanázia kérdése

Karsai Dániel tavaly szeptemberben állt nyilvánosság elé, amikor Facebook-oldalán közzétett egy bejegyzést állapotáról. A Telexen nem sokkal később jelent meg vele egy hosszabb interjú, amiben azt mondta: betegsége előtt egy 90 kilós, makkegészséges ember volt, rendszereses 40-50 kilométereket biciklizett. Lényegében egy év alatt romlott le annyira az állapota, hogy 2023 októberében már nem tudott egyedül enni, fürdeni, és a járás is nehezére esett.

Az ALS, azaz amiotrófiás laterálszklerózis betegség lényege, hogy az izmokat mozgató idegsejtek elsorvadnak, ami idővel teljes bénuláshoz vezet. A betegség gyógyíthatatlan. A betegség a mentális képességeket nem érinti.

Magyarországon a gyógyíthatatlan betegségben szenvedők nem dönthetnek az életükről, csak az életfenntartó vagy életmentő kezeléseket utasíthatják vissza. Ha Karsai elment volna egy olyan országba, ahol legális az eutanázia, akkor a neki segítséget nyújtók öngyilkosságban közreműködés bűncselekményét követték volna el. Ezt a magyar jog egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti.

Az alkotmányjogász azért fordult a nyilvánossághoz, mert azt szerette volna elérni, ha a hozzá hasonló helyzetben lévőknek nem kell méltatlan és kiszolgáltatott helyzetbe kerülniük.



Rendkívüli! Meghalt Karsai Dániel, aki végéig küzdött az eutanázia engedélyezéséért!

Karsai ügyéhez egyre többen csatlakoztak támogatóként, néhány betegtársa pedig hozzá hasonlóan életvégi döntésről szóló kérelmet nyújtott be Strasbourgban. A Telexnek ők azt mondták: Karsai kiállása reményt adott nekik.

Karsai ügyét ellenzéki pártok is támogatták. A Momentum tavaly decemberben Karsai Dániellel és testvérével együtt két népszavazási kérdést nyújtott be a Nemzeti Választási Irodának. A kérdések arra irányultak, hogy a magyar választók módosítanák-e úgy a Büntető Törvénykönyvet, hogy a gyógyíthatatlan betegségben szenvedők választhassák az eutanáziát. Kérelmüket a választási bizottság elutasította. Ezt azzal indokolták, hogy a beadott kérdések nem az eutanáziáról szólnak, hanem az asszisztált öngyilkosság büntethetőségének szabályozásáról és mértékéről. Erre reagálva Karsai Dániel és testvére február közepén felülvizsgálati kérelmet adtak be. Azonban áprilisban a Kúria is elutasította az egyik népszavazási kérdésüket. Indoklásuk szerint „az élethez való jog abszolút jog, ezért még az emberi méltóság védelme sem törheti át”. Karsai azt ígérte, hogy a Kúria döntése ellen alkotmányjogi panaszt terjeszt elő.

error: Content is protected !!