Téli időjárás 2024-ben – lesz vajon idén karácsonykor hó?

Téli időjárás
Téli időjárás

Téli időjárás 2024-ben – lesz vajon idén karácsonykor hó?

Téli időjárás 2024-ben – lesz vajon idén karácsonykor hó? Milyen idő lesz idén télen?

Az idei téli időjárás Magyarországon a szokásosnál enyhébb lesz, főként az El Niño hatása miatt. Ez azt jelenti, hogy kevesebb hóra lehet számítani az alacsonyabban fekvő területeken, és inkább eső, esetleg ónos eső várható.

Havazás leginkább a hegyvidékeken fordulhat elő, például a Mátrában vagy a Bükkben, ahol továbbra is alkalom nyílik majd téli sportokra, például szánkózásra.

Kapcsolódó cikkünk, időjárás >>

Január második felében rövidebb hidegebb időszak is várható, de ezek a hidegek sem lesznek tartósak, így a havazás valószínűleg gyorsan el fog olvadni az alacsonyabb területeken.



Ennek hátterében a Csendes-óceán melegedése áll, ami az úgynevezett El Niño jelenség kialakulásához vezetett. Ez az időjárási anomália világszerte jelentős hatással van az időjárási rendszerekre, így Európában és különösen Magyarországon is érzékelhető lesz a következménye.

Fekete lesz a karácsony:

A szakértők előrejelzése szerint Közép-Európában és hazánkban egyaránt enyhébb és csapadékosabb tél várható a szokásosnál. A délnyugat felől érkező meleg, nedves légtömegek miatt az esőzések száma megemelkedhet, míg a hóval borított időszakok ritkábbak lesznek.

Ez azt jelenti, hogy a havas karácsony esélye sajnos alacsony, és az ünnepek alatt is inkább az esős időjárás dominálhat.

Az El Niño hatására bár több csapadék érkezhet a térségbe, ez főként eső formájában várható. Az időjárás tehát a téli hónapokban is viszonylag melegebb lesz a megszokottnál, így elkerülhetjük a hosszú, fagyos időszakokat.



A hőmérséklet-ingadozások azonban jelenthetnek kihívásokat, hiszen a melegebb időjárás akár a megszokott téli tevékenységek, mint például a síelés, vagy a hóval kapcsolatos programok lehetőségeit is csökkentheti.

Az El Niño hatásai nem korlátozódnak csak az enyhe telekre, hanem az éghajlati változások szélesebb körét is befolyásolhatják. A természeti jelenség következtében nemcsak Európában, hanem világszerte is változékonyabb időjárás várható, amely számos területen – beleértve a mezőgazdaságot és a vízgazdálkodást is – kihívásokat hozhat.

Összességében tehát a 2024/2025-ös tél enyhébbnek ígérkezik, és bár több csapadékra számíthatunk, a havazás helyett inkább az eső lesz a jellemző.

Az időjárási előrejelzések tükrében érdemes felkészülni a szokatlanabb téli időjárásra, és a hóval borított táj helyett esős, szeles hónapokra számítani.

Ez is érdekelheti önt:

Hatalmas bajban vannak a családok

error: Content is protected !!