Fontos megállapodás született a minimálbérekről: Ekkora emelés vár a magyar dolgozókra!

Nettó bruttó bérek 2025 minimálbér

Fontos megállapodás született a minimálbérekről: Ekkora emelés vár a magyar dolgozókra!

Fontos megállapodás született a minimálbérekről: Ekkora emelés vár a magyar dolgozókra! A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának mai ülésén megszületett a megállapodás, amely szerint a minimálbér három év alatt eléri a rendszeres bruttó átlagkereset 50%-át – értesült a Portfolio. Ez azt jelenti, hogy nem a teljes bruttó átlagkereset fele lesz majd a minimálbér.



Néhány hete Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arról beszélt, hogy a minimálbérnek 2027-re az átlagkereset 50%-át kell elérnie, amit jelentős, 18-20%-os éves béremelésekkel lehetett volna csak megvalósítani.

A terv azóta módosult; a mai ülésen úgy döntöttek, hogy a számítás alapja a rendszeres bruttó kereset lesz, amelyből ki vannak zárva a jutalmak és egyszeri juttatások. Így évente átlagosan csupán 12%-os emelésre lesz szükség, amennyiben az átlagbér nem emelkedik jelentősen.

A különbségek érzékeltetésére: 2024 júniusában a teljes munkaidőben dolgozók bruttó átlagkeresete 642 000 forint volt, míg a rendszeres bruttó átlagkereset körülbelül 598 200 forintra tehető. Ez azt jelenti, hogy a rendszeres bérek több mint 40 ezer forinttal alacsonyabbak.



Jelenleg a 266 800 forintos minimálbér a teljes bruttó 42%-át, míg a rendszeres kereset 45%-át képviseli. Így a minimálbér növelése könnyebb feladat, mivel csak a rendszeres kereset 50%-át kell elérnie három év alatt.

A VKF ülésén még nem született megállapodás a minimálbér és a garantált bérminimum 2025-ös emelésének mértékéről. Nem biztos, hogy a minimálbér minden évben azonos mértékben fog növekedni 2027-ig; az emelések évente változóak lehetnek.

További friss híreink >>>

error: Content is protected !!