Folytatódnak a tárgyalások a 2025-ös minimálbér összegéről, ennyi lehet a bruttó minimálbér!

minimálbér 2025 nettó-buttó bérek 2025

Folytatódnak a tárgyalások a 2025-ös minimálbér összegéről, ennyi lehet a bruttó minimálbér!

Folytatódnak a tárgyalások a 2025-ös minimálbér összegéről, ennyi lehet a bruttó minimálbér! A magyar munkavállalók 77 százaléka támogatná, ha ágazatonként és munkakörönként is meg lehetne határozni bérminimumot.

Hitel fórum, friss hírek

Rákapcsolnak a következő napokban az érdekképviseletek, folytatódnak a tárgyalások a minimálbér és a garantált bérminimum összegéről. Az idén minden korábbinál hamarabb induló tárgyalások célja nem csak az, hogy a kötelező legkisebb bérek 2025-ös összege eldőljön, de a szakszervezetek, a munkáltatók és a kormány, az elképzelések alapján legalább három évre szóló bérmegállapodást szeretne tető alá hozni.

Tetszene a munkavállalóknak az ágazati bérminimum




Már a tavalyi bértárgyalásokon felmerült, hogy a jelenlegi, 2006-ban bevezetett minimálbér-rendszer megérett az átalakításra, ezáltal jobban igazodva a megváltozott munkaerőpiachoz.

A napirenden lévő javaslat szerint a minimálbér továbbra is megmaradna, ám összege jelentősen emelkedne. A jelenleg alkalmazott, középfokú végzettséghez kötött, nemzeti szinten megállapított garantált bérminimumot ugyanakkor a következő években fokozatosan felválthatná az ágazati bértarifa-rendszer.

Noha a legutóbbi kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, nem szerepel a kormány napirendjén az ágazati bérminimumok bevezetése, azt is világossá tette, hogy a szakszervezetek és a munkáltatók megállapodását tekinti irányadónak a kormány. Így egy ilyen érdekképviseleti döntést várhatóan a kormány sem akadályozna meg.

Gulyás Gergely ugyanakkor azt is megjegyezte, a kormány nem zárkózik el attól, hogy a jelenlegi kettős minimálbér-rendszer helyett egyetlen kötelező legkisebb keresetről döntsön a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma. A miniszter azt is világossá tette: a kormány a minimálbér jelentős emelését támogatja. A Kormány egyértelmű célja a magyar bérek fizetések jelentős emelése!

error: Content is protected !!