Hatalmas darázsinvázió jön Magyarországon, mutatjuk hogyan tudsz védekezni!

darázsinvázió jön Magyarországon

Hatalmas darázsinvázió jön Magyarországon, mutatjuk hogyan tudsz védekezni!

Hatalmas darázsinvázió jön Magyarországon, mutatjuk hogyan tudsz védekezni! Az augusztus hónap komoly darázsinváziót hozhat Magyarországra, ami azt jelenti, hogy ezek a potenciálisan veszélyes rovarok az eddiginél nagyobb mértékben lephetik el az emberek kertjeit és házait.

Friss-hírek >>>

Ezért különösen fontos, hogy időben felismerjük a veszély jeleit, mielőtt a darazsak nagy fészkeket építenének a közvetlen környezetünkben.

A szakértők figyelmeztetnek: a darázsfészkek eltávolítását csak szakképzett szakemberek végezzék, mivel az amatőr kísérletek könnyen katasztrófához vezethetnek.



Az emberek már a saját bőrükön is tapasztalhatják, hogy Magyarországot valóságos darázsinvázió lepte el. A szakértők szerint ennek okai egyértelműen a hirtelen beköszöntött nagy melegben keresendők.

Az idei évben a kánikula mintegy három héttel korábban kezdődött, ami miatt a természet is gyorsabban reagált. Az aratásokat és betakarításokat előre kellett hozni, a gyümölcsösökben pedig kényszerű szüretre került sor.

Az ilyen időjárási körülmények különösen kedveznek a darazsak szaporodásának, hiszen a nagy meleg, az időszakos csapadék, valamint a rovarokban és gyümölcsökben gazdag táplálékforrások igazi kánaánt jelentenek számukra.

Hogyan ismerjük fel a darázsfészket?

A darázsfészkek általában szürke vagy barnás színűek, papírszerű anyagból készülnek, amelyet a darazsak fából és nyálukból állítanak elő. A fészek felszíne gyakran rétegezett, hullámos struktúrájú, és alakja a fajtól függően gömbölyű, csepp alakú vagy hosszúkás lehet.



A fészkek számos helyen előfordulhatnak: fák ágai között, eresz alatt, padlásokon, falüregekben, vagy akár föld alatti üregekben is. Egy használaton kívüli szauna is könnyen a darazsak célpontjává válhat.

A fészkek mérete változó: a szezon elején vagy kisebb darázsfajok esetén gyakran csak néhány centiméter átmérőjűek, míg a nyár végére a nagyobb kolóniák fészkei elérhetik a 30-50 centiméteres átmérőt is.

Ritka esetekben akár még ennél is nagyobbak lehetnek, és több ezer darazsat tartalmazhatnak, ami rendkívül veszélyes lehet.

Miért olyan veszélyesek a darazsak?

A darazsak csípése különösen veszélyes, mert a méhekkel ellentétben többször is képesek csípni, így több méreganyagot is juttathatnak a szervezetbe. A darázsméreg különböző vegyi anyagokat tartalmaz, amelyek gyulladást, fájdalmat és duzzanatot okoznak.

Az allergiás személyeknél súlyos, életveszélyes anafilaxiás reakció is kialakulhat, ami azonnali orvosi beavatkozást igényel. Emellett a csípések az arc vagy a nyak környékén légzési problémákat okozhatnak, ami fulladáshoz vezethet.

Ha pedig valakit egy nagyobb darázskolónia támad meg, a méreg mennyisége halálos is lehet.


Mit kell tenni, ha darázsfészket találunk?

A legfontosabb tanács, hogy kerüljük el a nagyméretű darázsfészkeket, és semmiképp se próbáljuk meg magunk eltávolítani őket. Ehelyett hívjunk szakembert, akik megfelelő eszközökkel és védőfelszereléssel rendelkeznek a fészkek biztonságos eltávolításához.

A darázsirtás költségei

A darázsirtás költségei számos tényezőtől függhetnek, például a fészek elhelyezkedésétől, méretétől és a darazsak számától. A kisebb irtások általában 10-15 ezer forintba kerülnek, míg a nagyobb fészkek eltávolítása 25-40 ezer forint is lehet.

Az extrém esetek, például a nehezen hozzáférhető helyeken lévő nagy fészkek esetében az irtás ára akár 100-150 ezer forintig is felmehet.



Fontos hangsúlyozni, hogy a darázsinvázió veszélyeire mindenkinek fel kell készülnie, és szükség esetén azonnal szakemberhez kell fordulni a biztonság érdekében. A darázsirtás ugyan költséges lehet, de a megfelelő óvintézkedések meghozatala nélkülözhetetlen az emberek és otthonuk védelmében.

Családok figyelem:

Jön a 2-ik családi pótlék >>>

error: Content is protected !!