1 perce érkezett – Nagy bejelentés jött az üzemanyagárakról, erről jobb, ha tudsz:

benzin áremelés 2024

1 perce érkezett – Nagy bejelentés jött az üzemanyagárakról, erről jobb, ha tudsz:

1 perce érkezett – Nagy bejelentés jött az üzemanyagárakról, erről jobb, ha tudsz: A recessziós félelmek és a vártnál kisebb kínai kereslet miatt jelentősen csökkent a kőolaj világpiaci ára. A piaci trendek hatása már holnap látható lesz a kutakon, és a következő hetekben tovább eshet a benzin és a gázolaj ára is Magyarországon.




Mi történt? A holtankoljak.hu információi szerint kedden a gázolaj nagykereskedelmi ára bruttó 4 forinttal csökken, a 95-ös benzin beszerzési ára pedig a jelenlegi szinten marad. A portál a kőolajjegyzések esésével magyarázta a változást.

Számokban: a Brent típusú kőolaj ára 75 dollár közelébe csökkent hétfő délelőtt, amire január óta nem volt példa. Bár később némileg drágult a Brent, augusztus eleje óta így is több mint 5 százalékkal, az elmúlt egy hónapban pedig bő 13 százalékkal esett a jegyzés.

  • Bár a hazai üzemanyagáraknak nagyjából csak a harmada az alapanyagár, a többi az adó és a kereskedők árrése, egy ilyen esésnek már így is van hatása. A 4 forintos csökkenéssel a gázolaj átlagára egyébként 618 forint lesz, míg egy liter benzin átlagosan 611 forintba kerül most Magyarországon.

Felülnézet: az elmúlt napok árcsökkenését elsősorban a recessziós félelmek okozzák. Múlt hét végén nagyon gyenge adatok jöttek ki az amerikai munkaerőpiacról, amelyekre a piacok hevesen reagáltak. Hétfőn rekordzuhanás volt a japán tőzsdén, de Európában is pesszimista a hangulat.




  • Az olajárat ugyanakkor nem csak a mostani hírek tolták lefelé: a vártnál kisebb kínai kereslet is az árcsökkenés irányába hatott. A távol-keleti országban a reméltnél gyengébb gazdasági aktivitáson túl az is a növekedés ellen hat, hogy a közlekedésben elektromos és gázzal hajtott járművekre állnak át.
  • Év elején a piacon arra számítottak, hogy a kínai olajkereslet napi 500-700 ezer hordóval nőhet, ehhez képest lehet, hogy csökkenni fog – mondta a G7-nek Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. elemzője. Egy ilyen különbség pedig természetesen a globális keresleten is meglátszik.

Mi várható? Az Erste elemzője úgy véli, hogy az alacsonyabb olajárnak meg kell jelennie a hazai üzemanyagárakban, még akkor is, ha a forint gyengülése részben ellentételezi a hazai autósok számára kedvező hatást.




  • Jövő héten, ha a jelenlegi szinten maradnak az olajpiaci jegyzések, akkor 10 forinttal is eshetnek az árak a magyar kutakon.
  • A hazai árcsökkenés akkor lehet tartós, ha az olaj is olcsó marad. Ez utóbbi viszont további kedvezőtlen makrogazdasági fejleményeket feltételez. Ami azt is jelenti, hogy nem igazán tudnánk örülni az olcsó benzinnek, hiszen egy amerikai recesszió a magyar gazdaságot is megüthetné.

Fontosabb hírek, nyugdíj, pénzügyek >>>

error: Content is protected !!