Így érkeznek a villanyszámlák, hatalmas összegeket kell fizetni – íme a részletek:

Így érkeznek a villanyszámlák, hatalmas összegeket kell fizetni – íme a részletek:

Így érkeznek a villanyszámlák, hatalmas összegeket kell fizetni – íme a részletek: Az E.ON, amely most már az MVM-hez tartozik, számos kisvállalkozással dupla áramdíjat fizettetne. Az elmúlt hetekben milliós számlákat küldtek ki évekre visszamenőleg. Mivel a vállalkozások tavaly nyáron nem nyilatkoztak arról, hogy továbbra is mikrovállalkozók-e.

Friss híreink



Azok, akik ezt elmulasztották, most nem jogosultak a kedvezményes árra. Így ők kaptak most újabb számlákat, gyakran milliós összegben. Egy vállalkozótól, aki a Híradónak nyilatkozott, majdnem 6 millió forintot követelnek. Amit nem tud kifizetni, és nem is érti, miért lenne erre szükség.

Három villanyszámla három évre visszamenőleg

Nagy Attila, egy Balaton-parti bisztró társtulajdonosa elmondta, hogy az elmúlt hetekben három villanyszámlát kapott három évre visszamenőleg az E.ON-tól. A számlák összesen csaknem 6 millió forintról szólnak.

„Nem tudjuk, mi lesz, nem tudjuk befizetni, az biztos” – mondja Nagy Attila.

A bisztró már egyszer kifizette ezeket a számlákat, most viszont újra megkapta ugyanazokat, egy összegző számlával együtt, amin „javasolt befizetési határidő” is szerepel, ami már rég lejárt.



„Az áramszolgáltató a mi esetünkben 2021 augusztusig sztornózta az összes kifizetett számlánkat. Ezeket mi az alapján fizettük, amit ők kiszámláztak.

És most kiszámlázták újra, egyetemes szolgáltatásban részvétel vagy nem részvétel magyarázatával, amit én nem is igazán értek, hogy mit jelent” – értetlenkedik Nagy Attila.

Szabályok szigorítása és nyilatkozati kötelezettség

A problémák forrása a tavalyi szabályszigorítás, mely szerint már csak azok a vállalkozások kaphatják olcsóbban az áramot, amelyek árbevétele kevesebb, mint évi 2 millió euró (kb. 800 millió forint), és 10 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztatnak. Nagy Attila bisztrója megfelel ennek a feltételnek.

„Gondolom a NAV-tól szerezte meg az adatokat az E.ON, és ott kerekítenünk kell a létszámot 10 főre, attól ő még a 9,5-lel mikrovállalkozás” – mondja Montli Katalin, a vállalkozás könyvelője.

Az alkalmi és részmunkaidősök miatt jön ki 9 és fél főre az átlagos létszám, vagyis Nagy Attilának még most is kedvezményes árat kellene fizetnie a villanyért. Csakhogy erről tavaly nyilatkozni kellett volna, amit sok mikrovállalkozással együtt elmulasztott. Nekik kellene most milliókat kifizetniük évekre visszamenőleg.



A Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ) méltányosságot kér az így nehéz helyzetbe került kis cégeknek. Perlusz László, a VOSZ főtitkára a Híradónak elmondta, hogy részletfizetési lehetőséget kérnek azoknak a vállalkozásoknak, amelyeknek túl nagy terhet jelentene egyben kifizetni a jogosulatlanul igénybe vett olcsóbb tarifát. Azt is kérik, hogy azoknak, akik továbbra is jogosultak a kedvezményes árra, csak nem nyilatkoztak időben, ne kelljen befizetniük a most kiszámlázott összegeket.

Az MVM válasza

Az MVM a Híradónak azt írta, hogy ha benyújtják a megfelelő igazolásokat, készek „visszamenőleg elismerni őket az egyetemes szolgáltatásban”. Ez vélhetően azt jelenti, hogy mégsem kell befizetniük a most kapott számlákat.

Frissítés: az E.ON közleménye

A Híradó adása és a cikk megjelenése után az E.ON közölte, hogy az „E.ON Hungária Csoport nem az MVM Csoport része. Az E.ON Hungária Csoport még 2022 áprilisában kizárólag az egyetemes energiaszolgáltatást nyújtó leányvállalatát, az E.ON Áramszolgáltató Kft.-t értékesítette az MVM Csoport részére.



A cég 2024. június 30-ig az eredeti nevén működött. Majd június végén jogilag is beolvadt az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-be.”

Ez az érintett ügyfeleknek azt jelenti, hogy a számláikat az MVM Csoportnak fizetik. Miközben az energiahálózat üzemeltetője és fenntartója továbbra is az E.ON Hungária Csoport.

Az E.ON hozzátette, hogy az egyetemes szolgáltatóváltás nem érintette az E.ON Hungária Csoport versenypiaci ügyfeleit. És áram- és gázértékesítési szolgáltatása változatlan feltételek mellett érhető el a vállalkozások számára, ahogy az egész ország területén telepít lakossági és üzleti ügyfelek számára napelemes rendszereket, hőszivattyúkat, és nyújt költséghatékony energetikai szolgáltatásokat.

error: Content is protected !!