Figyelem, fontos – Átalakul az ügyeleti rendszer, ha baj van, ide kell menned ezután:

Figyelem, fontos – Átalakul az ügyeleti rendszer, ha baj van, ide kell menned ezután:

Figyelem, fontos – Átalakul az ügyeleti rendszer, ha baj van, ide kell menned ezután: A fővárosban az új ügyeleti rendszer mintegy 1,7 millió embert fog lefedni 13-15 helyszínen, 1100 felnőtt és gyermek háziorvossal. A MedicalOnline által megkérdezett Békássy Szabolcs országos tiszti főorvos szerint az ellátási pontok többsége a sürgősségi osztály (SBO) mellett található, három helyszínen pedig a tervek szerint délután 4-től reggel 8-ig gyermek háziorvosi ügyeletet tartanak, A problémákat ezeken az ellátási pontokon jelenthetik be.




A szakember megemlítette, hogy felmerült, miszerint csak est 8-tól üzemeljen az ügyeleti rendszer, hiszen számos háziorvos – vidéki kollégáival ellentétben – egészen az esti órákig fogadja a pácienseket, ám ezt végül elvetették azzal az indokkal, hogy

a budapesti háziorvosok számára nem volt eddig gyakorlat az ügyelet rendszere, szemben a vidéken dolgozó kollégákkal.

Ekkor vedd igénybe az ügyeleti rendszert

Hogy milyen esetben menj az alapellátói ügyeletbe, és mikor jobb döntés az SBO-hoz fordulni? Békássy szerint




mozgásszervi panaszok, gyomor-bélrendszeri és felső légúti infekciók általában jól elláthatók ügyeletben is.

Időnként beeshetnek majd olyan panaszokkal rendelkezők is, akik már körültekintőbb beavatkozást igényelnek, de mint mondta, ez normál rendelési időben is megeshet.

A kollegiális vezető szerint ez a fajta ügyeleti beosztás nem fogja nagyon leterhelni a háziorvosokat.

„1100 budapesti háziorvossal, házi gyermekorvossal és a telephelyek tervezett számával számolunk. Akkor a budapesti helyzet a vidékinél kissé kedvezőbb, hiszen durva becslések szerint egy-egy  kollégára 2-3 havonta jut egy hatórás ügyeleti szolgálat. Mindezen felül számítunk arra is, hogy Budapesten több külsős, fiatal kolléga jelentkezik majd ügyeleti feladatra. Akik így tehermentesíthetik a háziorvosokat” – fogalmazott. Azt is elmondta, hogy a működés megkezdését követően felülvizsgálják majd, hogy elegendő-e a 13-15 helyszín. Vagy szükség van továbbiakra is.

#Változást jelentettek be