Jön a magasabb családi pótlék, de van plusz jó hír is, ezt is megkapják a családok!

A képviselők 2022 folyamán több olyan változtatást is jóváhagytak, amelyek pozitívan hatnak a szülők pénztárcájára. Szlovákiában is él rengeteg Magyar család, így nekik ez jó hír.




A Szlovákiai képviselők novemberben fogadták el Sme rodina javaslatát, amely szerint januártól gyermekenként havi 60 euróra emelték a gyermek után járó családi pótlékot. Akkor a örvénymódosítást a jelenlévő 140 képviselőből 126 hagyta jóvá. A családi pótlék összegét legutóbb tavaly július 1-én emelték 25,88 euróról 30 euróra, tehát ehhez képest több mint duplájára növekedett az állami segítség. A tavaly elfogadott családokat segítő csomag ezen „tétele” több mint 1,1 millió gyermeket érint.


Előbb jön a családi pótlék >>>>>>

A módosítás az általános iskola első évfolyamába lépő gyermekek egyszeri emelt pótlékának újbóli bevezetését is irányozta. A családi pótlék emelésén túl az alapiskola első évfolyamába első alkalommal belépő gyermekek szülei így ismételten jogosultak az egyszeri 110 eurós összegű támogatásra is.

A családi pótlékot az adóbónuszhoz hasonlóan februárban kapják meg a szülők, a banki utalás szerdán várható, azoknak, akiknek a postás hozza az összeget, a jövő héten érkezik a 60 euró.



A kisgyermekeket nevelők szülői támogatása is változott idén, ennek az utalása is most várható, az eddigi 383,80 euróról 2023-ban 412,60  euróra emelkedett, ha előtte anyaságit is kaptak (vagyis dolgoztak). 280 euróról 301 euróra nőtt januártól a szülői támogatás összege, ha a jogosultak előtte nem kaptak anyaságit.

A következő fontos változás a családi politikában az adóbónusz emelése. A parlament szintén tavaly fogadta el azt a törvénymódosítást, miszerint azon 18 évesnél fiatalabb gyerekek szülei, akik 850 eurónál nem keresnek kevesebbet, 140 eurós adóbónuszban részesülnek.



Akinek ennél idősebb, de még iskolába járó gyermeke van, az 50 eurót kap. Ha a szülőnek egy 18 évnél fiatalabb gyermeke van, csak abban az esetben kapja meg a havi bónusz teljes, 140 eurós összegét, ha több mint 850 eurót keres. Ha két ilyen korú gyermeke van, akkor ahhoz, hogy 280 eurós bónuszt kaphasson, havonta legalább 1200 eurós bruttó fizetésének kell lennie. Ha a munkavállaló havonta igényeli a gyermek után járó adókedvezményt, mindez azt jelenti számára, hogy a munkáltató az adókedvezmény mértékével csökkenti a számított jövedelemadó-előlegét, ami végső soron magasabb nettó havi fizetést jelent.

Kapcsolódó : Ekkor jön a családi pótlék >>>

error: Content is protected !!