5000 fő feletti településeken jön az új csok plusz: 15-30-50 millió forintot adnak a családoknak!

5000 fő feletti településeken jön az új csok plusz: 15-30-50 millió forintot adnak a családoknak!

Az új csok pluszról itt írtunk már >>>Azt már előzetesen tudni, hogy 2024. január elsejétől a kormány lakástámogatási programja több módon módosul, aminek keretében a ma ismert formájában megszűnik a csok, és helyét a falusi, valamint a városokra kidolgozott csok plusz veszi át. Ugyan az előbbi részletei nyár óta ismertek, a legnagyobb bizonytalanság a leginkább érintett kört, a városokban élők lakástámogatását övezte.

A csok pluszról annyit lehetett eddig tudni, hogy elsősorban a kamattámogatásra és kedvezményes hitelekre fókuszál majd.


Így támogatja az első lakáshoz jutást, a bővítést, felújítást, minőségi lakáscserét, miközben az elérhetőséget valószínűleg gyermekvállaláshoz köti.

A falusi csok marad, 5000 fölött új kamattámogatott hitelt vezet be a kormány, a hitel 15-30-50 millió forint lesz, három százalékos kamat mellett, az első otthon esetén elég 10 százalék önerő is elég lesz.


Az édesanyák 41 éves korukig vehetik igénybe, de lesz egy átmeneti időszak. A hitelt telekvásárlásra nem lehet felvenni ugyanakkor. Az első közös otthon esetében 80 millió forintos határt húztak meg, új lakásba költözés esetén 150 millió forint az értékhatár, az 5000 fő alatt nincsen viszont értékhatár.Amennyiben felújításról és bővítésről van szó, ott 20 százalék önerő elég. Az első évben nem kell tőkét törleszteni, ha megszületik a gyermek, a hitelfelvevők egy éves hitelmoratóriumot kérhetnek.

Amennyiben megszületik a második gyermek, a tőkéből minden további gyermek esetében 10 millió forintot elengedünk.


– magyarázta a miniszter. Jelezte, hogy a kormány ingyenes típus terveket tesz elérhetővé, ezt a költséget is meg tudják spórolni a családosok.

Cikkünk frissül

error: Content is protected !!