2 millió forintot kaphatsz >>> Egy állami támogatás, amit nagyon kevesen használnak ki!

2,5 millió forintot kaphatsz >>> Egy állami támogatás, amit nagyon kevesen használnak ki!

Egy állami támogatás, amit nagyon kevesen használnak ki pedig közel 2,5 milliót jelenthet a családnak! Egyedülálló szülőknek is!

Elkezdődtek a kifizetések a Magyar Államkincstárnál vezetett Start-számlákról. November 15-ig országosan összesen 24 ügyfél számára fizettek ki összesen 18,4 millió forintot – tudta meg a Napi.hu. Ez átlagosan 767 ezer forintot jelent.

A november közepi állapot szerint országosan 111 157 darab Start-értékpapírszámlát vezetett a kincstár.

Rugalmasabbá tették

A babakötvényes konstrukció működését szabályozó, teljes nevén a fiatalok életkezdési támogatásáról szóló 2005-ös törvény 2012. október 1. napjával hatályba lépett módosítása – amely nyomán a babakötvények forgalmazása állami monopóliummá vált – alapján a Start-számláról kifizetés a fiatal felnőtt 18. életévének betöltése napjától, illetve legkorábban a Start-számla megnyitását követő harmadik év elteltétől történhet.

Több ponton változott a szabályozás 2012 őszén – így több más pozitív változáson (befizetési korlát eltörlése, könnyebb számlanyitás) kívül azóta csak a MÁK-nál lehet új Start-számlát nyitni vagy oda áthelyezni –, igaz, a korábban bankoknál, takarékszövetkezeteknél nyitott számlák maradhatnak a pénzintézeteknél.

A változások egyik fontos eleme volt, hogy a 2006. január 1-je előtt született gyermek javára is lehet azóta Start-számlát nyitni, így a szülők, illetve a gyermek törvényes képviselője vagy más hozzátartozók az idősebb gyermekek önálló életkezdéséhez is hozzájárulhatnak, megkezdhetik számukra a takarékoskodást. Az új szabályok értelmében a gyermek 15 éves kora felett nyitott Start-számlák esetében azonban nem vehetik fel a Start-számla egyenleget 18 évesen, csak 3 éves várakozási idő után (azaz például 17 és fél éves korban nyitott számlához csak 20 és fél éves korban lehet hozzáférni).

A kincstárnál jelenleg vezetett számlák közül csupán 8.358 értékpapírszámla tulajdonosa született 2006 előtt, azaz eddig nem túl sokan éltek a négy éve megnyílt lehetőséggel és választották az ingyenes számlavezetéssel is járó állami megoldást.

Az ingyenes számlavezetés ellenére eddig csupán 8.295 Start-számlát vett át a MÁK más számlavezetőtől, így a korábbi becslés szerint még mindig mintegy 150 ezer számla futhat a hitelintézeteknél.

Sok mindre költhető

Egy-egy kincstári babakötvényes ügyfélnek átlagosan ma már több mint 360 ezer forint a megtakarítása: a november közepi állapot szerint ugyanis a Start-értékpapírszámlákon az átlagos érték 362.966 forint.

A jogszabály többféle célt is megnevez, hogy mire használható az összeg. Ilyen például a tanulmányok, a lakhatás, a pályakezdés, illetve a gyermekvállalás feltételeinek megteremtése.

Ilyen a babakötvény

A konstrukció lényege, hogy gyermekek születésükkor 42,5 ezer forintos életkezdési támogatást kapnak az államtól (az összeget 2017-től az alaptámogatás összegét az éves költségvetési törvények határozzák majd meg), a későbbi befizetések után pedig állami támogatás jár, amelynek mértéke a befizetett összegek 10 százaléka, de legfeljebb évi 6 ezer forint. Mindez után teljes adómentesség is jár. A Start-számlán gyűjtött összeg úgynevezett Babakötvénybe kerül.

E megtakarítás évi háromszázalékos kamatprémiummal (nulla vagy negatív infláció esetén minimum három százalékos kamattal) és a futamidő alatt átlag három százalékos inflációval, tizenkilenc éven keresztül havi ötezer forint befizetett összeggel, valamint az állami induló és szülői befizetések után járó támogatásokkal számolva mintegy 2,3 millió forintot jelent a gyermeknek, amikor nagykorúvá válik.

error: Content is protected !!