Vigyázzon az albán pékségekkel – erről jobb ha tud mielőtt ott vásárol!

Vigyázzon az albán pékségekkel – erről jobb ha tud mielőtt ott vásárol!

Vigyázzon az albán pékségekkel – erről jobb ha tud mielőtt ott vásárol! A magyar szabványt sem teljesíti az albán pékségek kenyere – mondja a Pékszövetség.

( Friss hírek )

A Magyarországon működő 1300 pékségből nagyjából félezer mögött 15-20 tulajdonos található. Akik a teljes hálózatot működtetik – világított rá a Magyar Pékszövetség elnöke.
Az albánok minimális tőkebefektetéssel, bérelt helyiségekben dolgoznak, bérelt berendezésekkel. Nem tartják be munkaügyi előírásokat, időnként elmulasztják a tb-járulékok befizetését. Nagyon rossz a magyar pékeknek az albán pékségek jelenléte, amik elveszik a magyar sütőipari vállalkozások piacának egy részét – nyilatkozta Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke.
Az albán pékségek azzal csábítják el a magyar vásárlókat, hogy nyitvatartási idejük nagyon hosszú, így folyamatosan meleg termékeket kínálnak, más kérdés, hogy milyet. A pékszövetség szerint az albán pékségek egy része nem fizeti ki rendesen a számláit, a csődbe taszított cég után pedig ugyanott nyitják az új vállalkozást, hátra hagyva a kifizetetlen energiaszámlákat és járulékokat.
Az albán pékségek lazán kezelik a higiéniai és élelmiszeripari szabályok betartását. Tevékenységük a technológiai optimalizálás szóval írható le, azaz kevés tésztaféléből sok terméket készítenek. Ráadásul azok nem felelnek meg a Magyar Élelmiszerkönyv szabályainak sem!
Szűcs Zsuzsanna, a Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy bár próbált utánanézni a szóban forgó termékek pontos összetevőinek, tápanyagtartalmának, sótartalmának, nem járt sikerrel. Figyelmeztetett arra is, hogy a vajas tésztából készült, édes péksüteményeknek nagyon magas lehet a zsírtartalmuk, emellett cukrot is tartalmaznak. A sós változatokat tekintve a magas só- és a zsírtartalom okozhat gondot.
error: Content is protected !!