VIGYÁZAT! A teljes magyar lakosságot komoly veszélyre figyelmeztetik! Bénulást és tüdővérzést okozhat és könnyen lehet, hogy az ÖN lakásában is ott van!!! Ellenőrizze, minél előbb a zugokat, sarkokat, és a teljes fürdőszobáját >>>

VIGYÁZAT! A teljes magyar lakosságot komoly veszélyre figyelmeztetik! Bénulást és tüdővérzést okozhat és könnyen lehet, hogy az ÖN lakásában is ott van!!! Ellenőrizze, minél előbb a zugokat, sarkokat, és a teljes fürdőszobáját >>>

Bénulást és tüdővérzést is okozhat: a fekete penész a te lakásodban is ott lehet
Akár a rejtett zugokban is rejtőzhet a mérgező penészfajta.

A hűvös és csapadékos napokon különösen a rosszul szellőző lakások visszatérő problémája a nyirkos felületeken megjelenő penész, ami nemcsak csúnya, de egészségtelen is. A penészgombák sorából mégis kilóg egy, melyet különösen veszélyesnek tartanak.

A Stachybotrys chartarum, ismertebb nevén fekete penész leggyakrabban a faanyagú burkolatokon és a falakon szaporodik el, de akár a szigetelésben is előfordulhat. A többi penészgombától az különbözteti meg, hogy méreganyagai nem sejtfonalaiban, micéliumában találhatók, hanem spóráiban, melyek kiszáradást követően kerülnek a lakás levegőjébe. Ezért a fekete, zöldesfekete por és a jellegzetes szag is utalhat a gombafaj jelenlétére.A penészmérgezés tünetei. Bár számos más penészgomba is okozhat az allergiásoknak szemirritációt, erős köhögést, légúti problémákat vagy épp fejfájást, a fekete penész mérgezésével kapcsolatban egészen súlyos tüneteket is feljegyeztek: krónikus fáradtságot, bőrkiütéseket, hányingert, hányást, orrvérzést, nyálkahártya-irritációt és tüdővérzést.

Gyenge immunrendszer, légzőszervi vagy immunológiai probléma esetén gyakrabban ölt nagyobb méreteket a penészmérgezés: az idősebbek és a kisgyermekek ezért komolyabb veszélyben vannak.Penész bénította le a nőt. Korábban mi is ismertettünk egy történetet, amikor egy 35 éven át tartó, sorozatos félrediagnosztizálást követően egy amerikai nő 32 kilóra fogyott, és teljesen lebénult, mire végül kiderült: az ok a lakásában keresendő. Esetében a megoldást csak a költözés és az összes holmi szemétbe hajítása jelentette.Bár a fekete penészt külsőre nem könnyű megkülönböztetni a falakon elszaporodó egyéb allergizáló gombatípusoktól, és a tünetek az egészséges szervezetben nem okozhatnak ekkora problémát, a nedvesedésre hajlamos lakásokban csakugyan nem árt az elővigyázatosság.

A látható penésztelepektől akár házilag is viszonylag könnyű megszabadulni, csak a visszatérésüket kell megakadályozni. Ezért a hideg időben is kulcsfontosságú a folyamatos szellőztetés és a megfelelő páratartalom kialakítása a lakásban. A beltéri ruhateregetés, a falak beázása egyaránt észrevétlenül emelheti a beltéri nedvesség és pára mennyiségét, ezt nem árt figyelembe venni.A rejtett penészt ugyanakkor már sokkal nehezebb feltérképezni, hiszen akár egy gipszkarton fal vagy a burkolat mögött is elszaporodhat. Ha bármely családtag látszólag indok nélkül nagyon erős tüneteket észlel, nem enyhülő köhögést, folyamatos orrdugulást, akár penészallergia is állhat a háttérben.

A szakszerű diagnózisért orvoshoz kell fordulni, a lakás adottságainak felméréséhez pedig akár egy aerobiológus segítségét is lehet kérni, bár a vizsgálat ára 10 ezer forint körül mozog. Ha a penész minden küzdelem ellenére bizonyítottan nagy panaszokat okoz, érdemes lehet elgondolkozni a felújításon.Amennyiben albérletben laktok, az egészségetek érdekében a költözést is szükséges fontolóra vennetek: a Ptk. ide vonatkozó pontja lehetővé teszi azt, hogy az egészségre káros lakásra vonatkozó bérleti szerződést felmondd akkor is, ha a költözéskor tudtál vagy tudnod kellett róla. Ezt a jogot a szerződés sem írhatja felül.

error: Content is protected !!