Változik az autók műszaki vizsgája a jogsi és a kresz is! – Változtat a kormány az autók műszaki vizsgálatán

Változik az autók műszaki vizsgája és a kresz is! – Változtat a kormány az autók műszaki vizsgálatán >>

Csökkenhet jövőre a jogosítvány ára, a tervek szerint ugyanis 2018 közepétől már nem kellene fizetni a KRESZ-vizsgáért.

Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere szerdán arról beszélt, 2018. július 1-jétől kezdve ingyenesen lehet majd KRESZ-vizsgát tenni.

A miniszter ezt az Országgyűlés Kulturális bizottságában közölte, ahol szerdán zajlott a meghallgatása – írja a hvg.hu.

A kormány támogatja a vezetői engedélyek megszerzését – közölte szintén szerdán az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A tárca csütörtökön sajtótájékoztatót tart ebben a témában.

Megváltozik az autógáztartályok felülvizsgálata, és új nyilvántartás is lesz.

A kormány honlapján megjelent egy iparszabályozási rendelet tervezete, eszerint az autógáztartályok kötelező felülvizsgálatakor a jövőben az eredményt egy adatbázisba kell felvinni, a dupla falú tartályoknál az ellenőrzés periódusa 4 évről 10 évre változik, és ha a tartály elérte a maximális életkorát, használhatatlanná kell tenni. Ezt a műszaki vizsgák során szigorúbban fogják vizsgálni majd!

Az autógáz tartályon szemrevételezéssel és a gyártó által előírt egyéb vizsgálatokkal történő ellenőrzést kell végezni. A cseppfolyós tartályoknál, azoknak a járművön történt üzembe vételét (beszerelését) követően minden 10. év letelte előtt, míg a sűrített földgáz vagy egyéb gáz töltethez gyártott tartályoknál a beszerelést követően minden 4. év letelte előtt kell elvégezni az ellenőrzést.

A kriogén tartályoknál (ezek dupla falúak, a két fal között vákuum szigeteléssel) a beszerelést követően minden 10. év letelte előtt kötelező a vizsgálat. Az ellenőrzést végző szerelő műhelynek az ellenőrzés eredményét egy országos nyilvántartásba kell felvinnie.

A cseppfolyós autógáz tartályoknál legfeljebb a gyártástól számított 15 év, a sűrített földgáz vagy egyéb gáz töltethez gyártott tartályoknál legfeljebb 20 év, és szintén 20 év a maximális használhatóság a kriogén tartályoknál is. Ha a tartály kora elérte ezt, akkor a szerelő műhelyben – gázmentes állapotban – a további használatra alkalmatlanná kell tenni.

error: Content is protected !!