Változik a rezsi ára: Hatalmas áremelés jön a télen, a gáz havonta kb 100Ezer Forintba fog kerülni!!! Mutatjuk mennyit fogsz fizetni!!!

Ha ki akarjuk számolni, milyen gáz- és villanyszámla felett kell az elképesztő mértékű piaci árra felkészülnie a fogyasztónak, akkor van a legkönnyebb dolgunk, ha az átalánydíjas számlázással fizető fogyasztók felől közelítjük meg a dolgot. Az átalánydíj nagyjából azt jelenti, hogy az éves teljes költséget havi egyenlő bontásban szétterítve rendezzük, havonta nagyjából ugyanannyit fizetve. Ha a csekkünkre nézünk, láthatjuk, belül vagyunk-e a kormány által meghúzott határon:


  • Ez áram esetében 210 kWh átlagos 36,9 Ft-os bruttó áron számolva havi 7750 forint. (Részletekért lásd: MVM, a díjak egyes szolgáltatói területen minimálisan eltérhetnek, a kormány ennyivel számolt)
  • Földgáz esetén a limit havi 144 köbméter, ez pedig azt jelenti, hogy a havi átalányszámla legfeljebb 16048,5 Ft lehet (az MVM kalkulátora alapján számoltunk)

Ez, hangsúlyozzuk ismét, csak akkor mérvadó, ha átalanydíjat fizetünk, ha havi fogyasztási alapon rendezzük számláinkat, akkor maradunk a rezsicsökkentés hatálya alatt, ha évente

  • áramért jó közelítéssel nagyjából 93 ezer forintnál kevesebbet
  • gázért pedig – szintén közelítéssel – legfeljebb 193 ezer forintot fizet ki.

Ami a piaci árakat illeti – jelenleg csak a kormányszóvivői tájékoztatón elhangzott számokat vehetjük alapul –, a fenti fogyasztások feletti áramért minden további kilowattóránként 242 forintot, míg gázért a fenti határ feletti fogyasztás esetén köbméterenként 910 forintot kell majd fizetnünk (összehasonlításképp az áramot példánkban 36,9 forintos kWh-kénti, míg a gázt 111,44 Ft-os köbméterenként számoltuk, ennyi közelítőleg a jelenlegi lakossági rezsicsökkentett átlagár).
Ha egy egyszerű példát veszünk, mondjuk egy háztartást, amely eddig havi 12 ezret fizetett az áramért, illetve 20 ezret a gázért, annak rezsije ezt követően az alábbiak szerint alakul:

Áram esetén az érintett háztartás jelenlegi 12 ezer forintos havi átalányszámla esetén, a fenti példában lévő 36,9 forintos árral számolva most havi 325 kWh áramot fogyaszt. Ebből a jövőben 210 kWh-ig rezsicsökkentett áron 7750 forintot fizet majd, a fennmaradó 115 kWh-ért pedig további 27830 forintot, így az áramszámlája a továbbiakban 35580 forintra ugrik.
A gáz esetében sokkal durvább a helyzet: a példánkbeli háztartás havi 20 ezer forintos átalányszámlája jelenleg havi átlagos 179,5 köbméteres fogyasztást jelent. Ezután a fizetendő díj így alakul: 144 köbméterig 16048,5 forint, az ezen felüli 35,5 köbméterért azonban 32305 Ft lesz a többlet, így a számla vége 48353,5 forint lesz.

error: Content is protected !!