Változás jön Február 1-től minden gázóránál! Íme a pontos összegek, ennyit fizetünk!

Változás jön Február 1-től minden gázóránál! Íme a pontos összegek, ennyit fizetünk!

Változás jön Február 1-től minden gázóránál! Íme a pontos összegek, ennyit fizetünk! A MEKH publikálta az új gázévre érvényes szabályozott rendszerhasználati díjakat, melyek összességében mérsékelten nőnek. Az előző évhez hasonlóan változnak a szállítói, elosztói és tárolói rendszerhasználati díjak, valamint a szállítórendszer tekintetében a rövidtávú kapacitások díjszorzói is módosulnak.

( Friss hírek 0-24 )

Cikkünkben összegyűjtöttük a lényeges változtatásokat, melyeket érdemes áttekinteni – hiszen figyelni kell mind a már leszerződött, mind a tendereztetés előtt álló fogyasztóknak.


Főbb változások

    • Mérsékelt árváltozás a forgalmi díjakban. Az előző év óriási növekedéséhez képest idén mérsékelt változások vannak, elsősorban a díjak kiegyensúlyozása történt. Idén a 20 m3/h alatti felhasználók forgalmi díjai növekedtek egyedül, míg a 20 m3/h feletti POD-ok esetén csökken a forgalmi díj.
    • Az előző évhez képest az elosztói kapacitásdíjakban is hasonlóan kicsi a változás, itt a nagyobb fogyasztók jártak rosszabbul, és a 20 m3/h alatti órával rendelkező fogyasztók kapacitásdíja emelkedett a legkevésbé.
    • Változik az összes FGSZ (szállítórendszeri) kapacitás rendszerhasználati díja – beleértve a hazai kiadási pontokat és a határkeresztező kapacitásokat, valamint a forgalmi díjat is. A betáplálási pontokon 10%, a kiadási pontokon 5%-al nő a kapacitás költsége. A legnagyobb változás a Szagosítási díjban történik, ez 36%-al nő. Összeségében a változás 10% körüli.
    • Módosulnak az elosztóhálózati díjak is. A kapacitás költségek emelkednek, de a forgalmi díjak nagyrész csökkennek. A 20 m3/h alatti mérővel rendelkezők jártak a legrosszabbul idén, az ő forgalmi díjuk az egyetlen ami emelkedik, viszont a kapacitásdíjuk nekik emelkedik a legkevesebbet. Az 500 m3/h fölötti mérővel rendelkezők az előző éves óriási emelkedés után mérsékelt csökkenést tapasztalhatnak a forgalmi díjukban, de a kapacitásdíj náluk emelkedik a legtöbbet.
    • A szállítási rendszeren a rövidtávú kapacitások szorzói a Q1 és Q2 időszakban csökkentek, viszont a Q3 és Q4 es időszakokban hasonló mértékben nőttek az értékek. (Részletesebben a lenti táblázatokban.)Mi változik pontosan?

Az elosztói és szállítói kiadási ponti díjakat összeadva az alábbi százalékos  változással szembesülnek a végfelhasználók (m3/óra mérő névleges teljesítmény és elosztói terület alapján csoportosítva):
Az idei számok alapján jellemzően elmondható, hogy a jó kapacitás kihasználtsággal rendelkező felhasználók járnak jobban, hiszen a forgalomarányos díjak csökkenése mellett a kapacitásdíjak nőnek. Még nagyobb szerepet kap a megfelelő kapacitásmenedzsment. A jelenlegi ár 145ft/m3!!

error: Content is protected !!