Változás jön a bankszámláknál, minden bankszámla érintett, itt a bejelentés!

Szokatlanul hosszú idő után, de végül tény lett a tervből: a kormány rendeletében a jelenlegi 3000 ezer forintról a harmadára, 1000 forintra csökkentette a bankoknál vezetett alapszámlák maximális havi díját.
A Gazdaságfejlesztési Minisztérium még januárban tette közzé a jogszabálytervezetét a bankoknál igényelhető lakossági alapszámlákra vonatkozó új feltételekről. A változtatás az alapszámla maximális díját érintette, ami minden évben a megelőző év utolsó napján érvényes bruttó minimálbér 1,5 százaléka lehet havonta. Ez alapján 2023-tól 3000 forintra nőtt ez az összeg, ami nagy emelésnek számít. A javaslat szerint a 1,5 százalékos arány csökken mindössze 0,5 százalékra, ami azt jelenti, hogy az alapszámlák maximális havi díja az eddigi harmadára, azaz 1000 forintra mérséklődik.Az alapszámla olyan bankszámla-szolgáltatás, amit bárki igénybe vehet, a jövedelmétől függetlenül. Az alapszámlához ingyenes bankkártya és átutalási lehetőség, valamint limitált összegig ingyenes készpénzfelvétel jár.

A jogszabálytervezet közzététele után szokatlanul hosszú ideig nem történt semmi, de végül szerda este megjelent a kormányrendelet a maximális díj csökkentéséről. Mivel az új előírás a kihirdetését követő negyedik hónap első napján lép hatályba, az alapszámlák 1000 forintos havi maximális díját július 1-jétől kell alkalmazniuk a bankoknak.error: Content is protected !!