Valerij Gergijev – Valerij Abiszalovics Gergijev oszét származású orosz karmester. A szentpétervári Mariinszkij Színház igazgatója és művészeti vezetője, a Müncheni Filharmonikusok vezető karmestere, a szentpétervári Fehér Éjszakák Fesztivál művészeti vezetője.

A menedzsmentje már megvált az orosz sztárkarmestertől, Valerij Gergijevtől a Vlagyimir Putyinhoz fűződő kapcsolata miatt. A Müncheni Filharmónia karmestere most határidőt is kapott arra, hogy elhatárolódjon az orosz elnöktől.

A 68 éves orosz Gergijevre egyre nagyobb nyomás nehezedett az elmúlt napokban. A koncertjeit nem tarthatja meg, és további szakmai büntetésekkel néz szembe, ha nem ítéli el Putyin agresszióját, mégpedig záros határidőn belül.

A menedzsere, Marcus Felsner vasárnap jelentette be, hogy szakít Gergijevvel, akit a legnagyobb élő karmesternek és rendkívüli embernek nevezett, de aki nyilvánosan nem tud vagy akar elhatárolódni attól, hogy támogassa Putyin rezsimjét. Felsner azt mondta, szakmai élete legszomorúbb napja volt.

A müncheni polgármester, Dieter Reiter hétfőig adott határidőt a karmesternek, hogy nyilvánosan ítélje el az orosz inváziót. Ha ezt nem teszi meg, kirúgják a Müncheni Filharmónia vezető karmesteri posztjáról.

error: Content is protected !!