Új igazolványt kapunk – ezt vezetik be!

Új igazolványt kapunk – ezt vezetik be!

Globális egészségügyi igazolványt adna ki az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) az uniós digitális Covid-igazolvány mintájára egy hétfőn aláírt partnerségi megállapodásnak köszönhetően. Az egyezményt Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója és Sztella Kiriakídisz, az Európai Bizottság egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztosa írta alá Genfben a globális egészségügyi biztonság megerősítése érdekében.
A koronavírus-világjárvány megmutatta a digitális megoldások fontosságát az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés megkönnyítésében. Az uniós vakcinaigazolványt „globális közjóvá” alakítanák át – mondta a WHO főigazgatója az aláírási ünnepségen.
A WHO és az Európai Bizottság szerint a globális digitális tanúsítási rendszer célja, hogy „megkönnyítse a mobilitást és a polgárok védelmét világszerte a jelenlegi és jövőbeli egészségügyi veszélyekkel, köztük a világjárványokkal szemben”.
Ez az első építőköve a WHO globális digitális egészségügyi tanúsítási hálózatának, amely digitális termékek széles skáláját tartalmazhatja a jövőben. A WHO főigazgatója szerint a hálózat segíteni fogja a szervezet tagjait abban, hogy jobban felkészüljenek a következő járványra vagy világjárványra. A jövőbeli globális digitális tanúsítási rendszer „a méltányosság, az innováció, az átláthatóság, valamint az adatok és a magánélet védelmének elvén fog alapulni”.
A WHO nem fog hozzáférni a személyes adatokhoz, de képes lesz ellenőrizni a tanúsítványok hitelességét.

error: Content is protected !!