Tetőzik a járvány, ez várható a következő hetekben Magyarországon, erre senki nem számított most!

Tetőzik a járvány, ez várható a következő hetekben Magyarországon, erre senki nem számított most!

Hazánkban jelenleg egyszerre terjed az influenza, a koronavírus és a légúti óriássejtes, főleg kisgyermekeket sújtó vírus.
A víruskutató szerint az egyenlőre megjósolhatatlan, hogy pontosan mikor leszünk csúcsközeli állapotban kiszámíthatatlan, de korábbi tapasztalatai alapján a legtöbb esetszám általában február, március elején szokott bekövetkezni, akárcsak a legutóbbi 2015-ben.

Múlt ősszel az előrejelzések még arról szóltak, hogy az idei influenzaszezon erősebb lehet, hiszen a Covid időszakában, jórészt a maszkviselés miatt, nem is volt influenza – írja az infostart.hu. Rusvai Miklós vírusszakértő szerint a járvány megelőzhető lett volna intenzívebb maszkviseléssel, ha azt kötelezővé tették volna a tömegközlekedésen vagy a bevásárlóhelyeken.Rusvai Miklós szerint a mostani járvány hasonlóan komoly lesz vagy akár komolyabb is, miután a korábbi felkészülés nem történt meg, ezért a következményeit most kell viselni. A korábbi, 2015-ös számokat pedig már elértük.

Ugyan elenyésző számban, de az influenza mellett a koronavírus is jelen van az RSV-fertőzéssel együtt. Ezeknek a klinikai tünetei nagyon hasonlatosak, ezért ezek megkülönböztetéséhez laboratóriumi tesztek szükségesek. Míg a koronavírus december óta stagnál, addig időközben lezajlott egy RSV-hullám is, de jelenleg az influenza van felfutásban.

A virológus szerint a védőoltások szerepe nagyon fontos, hiszen mindhárom vírus esetében előfordulhat tünetmentes átvészelés és terjesztés. Ám az RSV ellen jelenleg Magyarországon nincsen forgalomban vakcina.A járvány csökkenésére esetlegesen március környékére számolhatunk, hiszen a mostani borús időjárás egyértelműen hozzájárul a vírusok terjedéséhez.

A számok egy sokkal intenzívebb influenzajárványt jeleznek, mint tavaly vagy a korábbi években – mondta Kacskovics Imre az ATV Start című műsorában. Az immunológus azt is elárulta: a Covid-lezárásoknak, személyi távolságtartásnak egyik következménye volt, hogy a tavalyi évben az influenzától sem fertőződtek meg annyian.

Az immunológus szerint a felnőtt az influenzát lázzal, könnyebben átvészelik, azonban a kétévesnél fiatalabb kisgyerekek közül sokan súlyosabb állapotba kerülnek. Azt javasolja a szakértő, hogy az ilyen korú gyerekeket, ha megoldható, ne látogassák ebben az időszakban.A szezonális influenza elleni vakcinákkal kiváltott védőhatás 50-60 százalékos, a Covid elleni védőoltások 90-95 százalékosak. Az idei védőhatások jól működnek – tette hozzá Kacskovics.

Magyarországon jelenleg az akut légúti fertőzések felét az influenza vírusa okozza, de 20–25 százalékban az RSV és a koronavírus van jelen: egyszerre terjed az influenza, a koronavírus és a légúti óriássejtes, főleg kisgyermekeket sújtó vírus (RSV).Kacskovics ezzel kapcsolatban arról beszélt: a tridémia biztos, hogy jelen van Magyarországon, de azt nem tartja olyan nagy jelentőségűnek, mert az nem érint szerinte sok embert, de abban biztos, hogy nagyobb számú az együttes fertőződés, mint korábban. Mint mondta, az RSV-re és az influenzára is igaz, hogy a korábbi védekezés hiányos.

error: Content is protected !!