Teljes el fog tűnni a búza és a kukorica! Ezt fogjuk enni helyette:

A cirok a jövő gabonája
1816-ban egy addig ismeretlen alapanyagot, a krumplit egy népszerűsítő okiratban mutatták be, amely száz receptet tartalmazott. Akkor az volt a közhiedelem, hogy a krumpli disznóknak való, hitvány alapanyag – nem sokkal később mindennapi ételünkké vált. Úgy tűnik, minden újdonság furcsa először, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne szokhatnánk hamar hozzá. Ebben a szellemben ismerkedtem a hő- és aszálytűrő cirokkal, főztem belőle kását, kevertem salátába, sütöttem vele palacsintát és pattogtattam nassolnivalónak.

Az egyre sűrűbben jelentkező aszály miatt mind többen vetik fel, hogy bizonyos vízigényesebb növényeket, például a kukoricát lassan más, a szárazságot és hőt jobban tűrő gabonafélével kell majd helyettesíteni. Az Alföldön már látni cirokföldeket, Afrikában, Indiában, Ázsia több országában szeretik és használják, nálunk azonban még szinte ismeretlen. Ez nem az a cirok, amiből a seprű készül: a szemes cirok finom, apró gyöngyökhöz hasonló gabonát terem, amely magában és lisztnek is fogyasztható.
A cirok nemcsak remekül tűri a cudar időjárást, de nagyon egészséges is, magas például a rosttartalma, legalább annyi található meg benne, mint a teljes kiőrlésű búzában, de magasan veri a kölest és a rizst is. Gluténmentes, tehát gluténérzékenyek is ehetik, emellett tele van ásványi anyagokkal.Az utóbbi években egyre nagyobb divatjuk van az alternatív gabonaféléknek, egyre többen mernek elmozdulni a rizs-krumpli köretalapoktól, és ez nemcsak gasztronómiai szempontból, de a változatosabb, egészségesebb táplálkozás felől nézve is jó hír. Egyre több helyen kapni bulgurt, kölest, hajdinát, árpagyöngyöt és tönkölybúzát is, néha már éttermi menükön is látni őket.
Engem elsősorban ezeknek a gabonáknak az íze, állaga, különböző technológiákkal való elkészíthetősége izgat. A köles például nagyon izgalmas, de könnyen szétfő, ezért inkább kásákba, pudingnak jó, ráadásul nehéz belőle kiölni egy kesernyés mellékízt – egyszóval hasznos, de igényel némi törődést. A hajdinának szuper állaga van, de elképesztően agresszív íze és illata, amit nagyon sokan nem szeretnek. Én ezeket is mind megkedveltem, de az a tapasztalatom, hogy rizshez szokott ízlésűeket nehéz velük megtéríteni.error: Content is protected !!