Társasházban lakik? 30-40 százalékkal emelkedik a közös költség, megugrik a rezsiszámla!

Az energiaválság 2023-ban eléri a társasházakat is, idén áremelésre, közös költség növekedésre számíthatnak a lakók. Kérdéseinkre Kaplonyi György, a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének elnöke válaszolt.
Egyes társasházakban több, mint 70 százalékos emeléssel is számolhatnak az ottlakók, mennyi pluszt jelenthet ez lakásonként?A hangsúly az egyesen van, tehát ez nem egy átlagos szám. Azt gondolom, 30-40 százaléknál nagyobb emelés nem lesz, mert nincs rá szükség. Ez körülbelül 300-3500 forintot jelenthet pluszban. Természetesen előfordulhat, hogy a társasháznak házközponti fűtése van, az épület régi, a hőszigetelése rossz, a kazánja pedig 20 éves, ebben az esetben a fogyasztás túllépi a támogatott keretet. Nagyobb probléma, hogy megszűnt a KATA, már máshogyan adóznak, ezáltal legalább 20-30 százalékkal megnőttek a vállalkozási díjak, gondolok ezalatt a takarításra, a karbantartásra, a felújítási- és javítási munkákra.


Milyen felszereltséggel bírnak azok a társasházak, ahol a legmagasabbak a költségek, milyen berendezések nyomják fel az árakat?Ilyenek az újépítésű társasházak, ahol rengeteg gépészet van. Van bennük lift, tűzoltós, szén-monoxid, valamint légcserélő-rendszer. Egy vadiúj építésű, 60 lakásos társasháznak nagy az energiafogyasztása, és bár költséges, mégis azt gondolom, mindig olcsóbb, mintha egy rossz kazán működne. A közösköltség a duplája is lehet egy másik társasházhoz képest, hozzáteszem, a lakhatás színvonala is a többszöröse.
Mi lesz azokkal akik már nem tudják kigazdálkodni a megemelt költséget? Szeretnék eloszlatni egy tévhitet: a társasházakban a tulajdonosok korrektül fizetnek. Egy jól működő, következetes, behajtással foglalkozó közös képviselet mellett ez nem okoz gondot. Az idősek fizetnek a legkorrektebben, a középréteg szintén, a vállalkozó rétegnek már inkább esetleges, szakaszos a számlakiegyenlítése. Azokkal van gond inkább, akik valamiért nem akarnak fizetni. Általában a külföldiek szoktak nagyobb tartozásokat felhalmozni, és a bérbeadók is hajlamosak erre.
Hogyan lenne csökkenthető a közösköltség, milyen praktikákkal?

Most már sehogy. Az elmúlt évek azzal teltek, hogy mindig minimalizáltunk mindent. Hozzáteszem, a minimalizálás általában állagromlással jár. El lehet engedni a közös költséget, de akkor nem lesz szemétszállítás, kikapcsoljuk a liftet, de ez így nyilván nem megy. Ez már az életkörülmények romlását jelentené, hiszen hogy jutna fel például egy idős beteg ember a tizedikre?

error: Content is protected !!