FEBRUÁR 17-től potom pénzért, szinte fillérekért vehetsz lakást itt! A legolcsóbb lakás csak 530 EZER FORINT!EZ MOST Jó lehetőség bárkinek! >> Olcsó lakás 2020

FEBRUÁR 17-től potom pénzért, szinte fillérekért vehetsz lakást itt! A legolcsóbb lakás csak 530 EZER FORINT!EZ MOST Jó lehetőség bárkinek! >> Olcsó lakás 2020

Ingatlanok és ingóságok megszerzésekor a nyertes vételi ajánlaton felül négy százalék vagyonszerzési illeték merül fel plusz költségként. Ingatlanokra csak akkor lehet licitálni, ha az érdeklődő az árverés kezdetéig átutalta a végrehajtói letéti számlaszámra az ingatlan becsértékének tíz százalékát.

A NAV online árverési oldala már több mint tíz éve üzemel, a felületet évről évre egyre többen látogatják. Aki szeretne részt venni az árverésen, annak célszerű áttanulmányozni az oldalon található üzemeltetési szabályzatot.

A licitáláshoz ügyfélkapus hozzáférés szükséges. Akinek még nincs, néhány perc alatt nyithat ügyfélkaput a NAV ügyfélszolgálatain és a kormányablakokban. Ehhez mindössze személyazonosító igazolványra (személyi igazolvány, jogosítvány vagy útlevél) és saját e-mail címre van szükség. Az ügyfélkapus azonosítás után meg kell adni a kért személyazonosító adatokat, valamint telefonszámot és e-mail címet.

Árveréses ingatlanok >>>

INGYEN LEHET A LAKÁSOD – Ha így veszel lakást az állam kifizeti helyetted a vételárat >>>

Eddig már több ezren jutottak könnyebben lakáshoz a CSOK-nak köszönhetően, azonban nem mindenkinek jelent akkora segítséget a támogatás, mint azt elsőre gondolnánk. A vidéki házvásárlók viszont sokszor a teljes vételárat kifizethetik a kedvezményből, így nekik hitel felvételére sincs szükség.

Ha van lakáskassza megtakarításod akkor a Csokkal kombinálva ingyen lehet lakásod!!!

A Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) több ezer magyar családnak segít a lakáshoz jutásban, de nem mindenkinek elég a támogatás ahhoz, hogy teljesen kifizesse az ingatlan vételárát.

Mennyi önerő kell a CSOK mellé?

A bankok gyakorlata elér, hogy a CSOK-ot beszámítják-e az önerőbe vagy sem. Jellemzően már meglévő gyermekek esetén elfogadják, míg előre bevállalt gyerekeknél nem számítják be az önerőbe a támogatást.
Annak ellenére, hogy a legtöbb igénylőnél beleszámítják az önerőbe a támogatást, a legtöbb esetben emellett plusz pénzre van szükség ahhoz, hogy megvásárolhassa a család a kinézett ingatlant.

Ez alól kivételt képeznek azok a vidéki (jellemzően az ország középső, keleti és északi régiójában található), kisebb értékű ingatlanok, melyek vételárát a CSOK összege egy az egyben fedezi.
Ilyen lehet például egy 90 négyzetméteres hasznos alapterületnél nagyobb, 2 millió forint vételárú ház, melyet egy 3 gyermekes család meg tud vásárolni csak CSOK-ból, önerő és kölcsön nélkül

– mondta a Pénzcentrum kérdésére Fitos Szilárd, a Hitelnet.hu portál hitelszakértője.
Mekkora hitelt kell felvennünk a CSOK mellé?

Törvényi előírás alapján a fedezetül felajánlott ingatlan forgalmi értékének maximum 80 százalékáig nyújtható kölcsön, ezt a jegybank hitelfedezeti mutatója (HFM) szabályozza. A bankok tényleges finanszírozási aránya sok esetben nem éri el a 80 százalékot, jellemzően 70-75 százalékos aránnyal lehet számolni.
Azoknál a hiteleknél, ahol a lakás vételára 5-15 millió forint közötti, és nem kapcsolódik CSOK, az igénylők ki is használják a maximális hitelösszeget, így ezeknél a kölcsönöknél gyakran a lakás értékének a 70-75 százaléka körül mozog a felvett hitel összege

– tette hozzá Fitos Szilárd.

Ehhez képest érdemes megnézni a nagyobb értékű lakásokat is, amelyekhez nem igényelhető támogatás a magas vételáruk miatt. Ezeknél az ingatlanoknál a vevők a vételár felével eleve rendelkeznek, így csak a lakás árának nagyjából felét veszik fel hitelként.

A CSOK-kal érintett ügyleteknél egyébként hasonló eloszlás tapasztalható. A támogatásnak köszönhetően azonban azon ügyfelek számára is megvalósulhat az otthonteremtés, akik a CSOK nélkül nem rendelkeztek a vásárláshoz szükséges önerő minimummal. Így az ő esetükben is 70-75 százalékos HFM a jellemző 5-15 milliós nagyságrendű lakásvásárlás esetén.

A nagyobb értékű lakóingatlant vásároló CSOK-os családokra szintén jellemző, hogy a vételár nagyobb hányada rendelkezésükre áll készpénzben, általában egy korábbi lakás értékesítéséből származik ez az összeg. Így attól függetlenül, hogy CSOK-ot vesznek igénybe vagy sem, a felvett hitel a lakás árának nagyjából fele. Egy 25 milliós használt családi ház vásárlásánál ugyanis a két gyermek után járó 1,3 millió forint összegű támogatás aránylag alacsony az ingatlan teljes értékéhez, illetve a felvett hitelösszeghez képest.

error: Content is protected !!