HÉTFŐN INDUL A RAZZIA!!!! Súlyos bírságot kaphatnak idén ősszel a háztulajdonosok!! Ezzel most tényleg nem viccelnek!

HÉTFŐN INDUL A RAZZIA!!!! Súlyos bírságot kaphatnak idén ősszel a háztulajdonosok!!

Ezzel most tényleg nem viccelnek!

A kezdeti enyhe őszi időjárás kedvezett a kirándulni vágyóknak – sokan pedig az erdei túrákat tűzgyújtással, szalonnasütéssel is szívesen összekötik. Az ősz beköszöntével a kerti munkák során is egyre több zöldhulladék – avar, lemetszetszett ágak, gallyak, elszáradt növényi részek – keletkeznek, amelytől a kerttulajdonosok gyakran égetéssel igyekeznek megszabadulni. Érdemes azonban alaposan utánanézni az előírásoknak, mert könnyen az ember nyakába varrhat a hatóság egy bírságot, ha nem azoknak megfelelően jár el.

2015. március 5-én lépett hatályba az az Országos Tűzvédelmi Szabályzat, amely nagyon fontos előírásokat fogalmaz meg, többek között a kertes ház, és telektulajdonosokra vonatkozóan is. A lakosság számára az egyik legjelentősebb változás, hogy, az élet és értékvédelem jegyében,

a belterületi ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése TILOS!
Pontosabban égetni csak az adott település önkormányzati rendeletében kijelölt időszakban és módon lehet. Az adott településre vonatkozó szabályokat az önkormányzatok hatályos rendelettárában érdemes keresni.

A bírság 10, illetve 20 ezer forintról indul, de bizonyos esetekben akár a többmilliós összeget is elérheti. A bírság kiszabására a szabálytalanságot észlelő tűzvédelmi hatóság jogosult. A tűzvédelmi bírság megfizetése ugyanakkor nem mentesít a büntetőjogi, illetve a polgári jogi felelősség, valamint a tűzvédelmi bírság kiszabására okot adó szabálytalanság megszüntetésének kötelezettsége alól.

error: Content is protected !!