Sokaknál hónapokat késhet a márciusi nyugdíj! Itt a Magyar Államkincstár közleménye >>>

Sokaknál hónapokat késhet a márciusi nyugdíj! Itt a Magyar Államkincstár közleménye >>>

Többen jelezték, hogy bár az év elején nyugdíjba vonultak, még egyetlen forint járandóságot sem fizettek ki számukra. Az Azénpénzem.hu látott olyan határozatot, amiben döntést csak április közepére ígértek.

A frissen nyugdíjba vonulókat azonban ilyenkor év elején sokkal kellemetlenebb meglepetés érheti. Az előírások szerint a nyugdíjazást megelőző naptári év előtt elért keresetet, jövedelmet az országos nettó átlagkereset egyes években bekövetkezett növekedését alapul véve kell a nyugdíjazást megelőző naptári év kereseti szintjéhez igazítani. Ezt nevezik valorizációnak (nem tévesztendő össze a fogyasztói árakat figyelembe vevő, ugyancsak így nevezett folyamattal). A szorzószámok összegét évente módosítják. 

Egyik olvasónk jelezte, hogy januári kérelmére a napokban kapott ajánlott levelet a Kincstártól. Az úgynevezett függő hatályú végzésben azt írták, hogy amennyiben a nyugdíjbiztosítási igazgatósági szerv 2019. április közepéig (!) érdemben nem dönt, akkor 10000 forintot kap. Mint írta: ez a várt nyugdíjam helyett csak valami vicc lehet!

Ez a Magyar Államkincstár válasza a problémára :

Az áprilisi határidő nem jelenti azt, hogy addig ne kapna az érintett nyugdíjat. A szokásos eljárás az, hogy az év elején nyugdíjba vonulók is kapnak legalább egyhavi ideiglenes ellátást. Ez attól ideiglenes, hogy még nem az idei szorzószámok alkalmazásával készült. Áprilisra azonban már a végleges nyugdíj-megállapítás is lezárul. Onnantól pedig havonta érkezik a járandóság.

error: Content is protected !!