Segélyesek, közmunkások figyelem >>> tényleg elvenné a segélyeket a kormány!!!

Segélyesek, közmunkások figyelem >>> tényleg elvenné a segélyeket a kormány!!!

A kormány szociálpolitikájának kulcseleme, hogy minden munkaképes embernek legyen munkája, mert hosszútávon a munka tud megvédeni a szegénységtől – válaszolta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára egy kérdésre a Parlament honlapján.

Szeptember elején a Népszava írta meg, hogy a kormány tovább akarja szigorítani a szociális segély feltételeit jövő januártól. Ahol közmunkás van a családban, a nem dolgozó felnőtt aligha kapna valamit.

A közfoglalkoztatás Belügyminisztériumban kidolgozott jövő évi terve úgy módosítaná a szociális törvényt, hogy a szociális segély – foglalkoztatást helyettesítő támogatás (FHT) – odaítélésekor 2019 januárjától a közmunkásként szerzett bér összegét számolják bele a háztartás egy fogyasztási egységre eső jövedelmébe. Eddig az FHT 22 800 forintját vették figyelembe a járási hivatalok ügyintézői, amikor eldöntötték, hogy valaki jogosult-e a támogatásra vagy sem, biztosított-e a megélhetése vagy sem. Így viszont, ha az eddigi számítás helyett a 8 órás közmunkás bér jelenlegi nettó 54 217 forintját vagy pedig a szakképzett közmunkások nettó 77 968 forintját veszik figyelembe, akkor alig marad olyan család, ahol a nem dolgozó felnőtt jogosult lesz a segélyre.

Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s politikus ezért azt kérdezte, hogy:

Valóban azt tervezik, hogy teljesen lenullázzák a szociális segély összegét és ezzel még mélyebb szegénységbe taszítsák az érintett családokat?

Rétvári azt írta, hogy a foglalkoztatást helyettesítő támogatásra jogosult személyek száma az elmúlt években jelentős mértékben csökkent. E csökkenés javarészt a kedvező munkaerő-piaci folyamatoknak tudható be, amelyek eredményeként a korábban segélyben élő személyek ma már a munkaerő-piacról képesek biztosítani maguk és családjuk megélhetését.

„Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a kedvező munkaerő-piaci folyamatok hatására a korábban segélyben élők ma már a munkaerő-piacról képesek biztosítani maguk és családjuk megélhetését” – emelte ki.

Rétvári közölte, hogy „2010 óta a korábbi felzárkóztatáspolitika helyett felzárkózáspolitikát folytatunk: míg Önök (MSZP – a szerk.) csak abban tudtak gondolkodni, hogy segélyekkel tartsák lélegeztető gépen a nehezebb sorsú állampolgárokat, mi kiszámítható jövőt, munkalehetőséget lehetőségeket biztosítunk nekik.”

error: Content is protected !!