Rezsi árak 2023 – Április 1-től nagy változás jön az energiaárakban!

Április 1-jétől 2023 végéig rögzített árakra térhetnek át azok az intézmények, amelyek eddig – a szolgáltatóval között szerződések szerint – változó tarifát fizettek az elektromos áramért. Ezzel kizárólag azok könnyíthetnek a rezsikiadásaikon, akik február 28-ig a kereskedőjüknek leadják az igénylést – tájékoztatott az Energiaügyi Minisztérium.
A földgázellátásban bevált gyakorlat mintájára a villamos energiát is fix árakon kaphatják az állami, önkormányzati, egyházi intézmények és alapítványi fenntartású egyetemek.A kiszámíthatóbb rezsikiadások érdekében a jelenlegi szerződésük szerint változó tarifákat fizetők térhetnek át rögzített áramárakra április elejétől az év végéig. A lehetőséggel csak azok a jogosultak élhetnek, akik ezt a 2023. február 28-i jogvesztő határidőig a kereskedőjüknek megküldött nyilatkozatban ezt igénylik – írja közleményében az Energiaügyi Minisztérium.  • a költségvetési szervek,
  • az állami gazdasági társaságok,
  • a helyi és nemzetiségi önkormányzatok, intézményeik és cégeik,
  • a közérdekű alapítványok által fenntartott felsőoktatási intézmények és
  • az egyházak élhetnek vele.

A nemzetközi energiaválságban korábban sosem tapasztalt magasságokba emelkedtek az energiaárak. Az ősz óta fokozatos visszarendeződés figyelhető meg, jelenleg is a tavalyi csúcsoknál kedvezőbb szinten alakulnak az árak – írják. A kormány előzőleg a földgázszolgáltatásban nyitotta meg a változó áras szerződésekről fix árakra átállás lehetőségét. A legszélesebb ügyfélkört kiszolgáló MVM-nél több mint 700 jogosult üzleti partner juthat így rögzített árakon földgázhoz összesen több mint 7500 fogyasztási helyen.

Az áramellátásra kiterjesztést az önkormányzati szövetségek is javasolták az Energiaügyi Minisztériumban megtartott január végi egyeztetésen.
Az újonnan megnyitott lehetőséggel a villamosenergia-szolgáltatásban is

  • a költségvetési szervek,
  • az állami gazdasági társaságok,
  • a helyi és nemzetiségi önkormányzatok, intézményeik és cégeik,
  • a közérdekű alapítványok által fenntartott felsőoktatási intézmények és
  • az egyházak élhetnek.

A jogszabályban megjelölt körbe tartozók 2023. február 28-án éjfélig, elektronikus úton nyilatkozhatnak a villamosenergia-kereskedőjük felé arról, hogy a jogosultságuk fennáll, és igénybe kívánják venni a módosított elszámolást. A rendeletben foglaltak a 2023. december 31. előtt lejáró villamos energia vásárlási szerződésekre, fix versenypiaci szerződéssel rendelkezőkre, vagy egyetemes szolgáltatásban ellátottakra nem alkalmazhatók – derül ki a közleményből.
A földgáznál alkalmazott megoldás mintájára az áramár szabadon választható rögzítése is kiszámítható szinten tartja az intézményi felhasználók költségeit. A villamos energia esetében a gázév időtartamától függetleníthető a fix áras időszak, amely tehát hosszabb ideig, kilenc hónapon át, áprilistól egészen 2023 végéig tart majd – nyomatékosítja a minisztérium.

error: Content is protected !!